Iktibar dari Israk dan Mikraj: Ramai Perempuan Menghuni Neraka

Selamat Menyambut Israk dan Mikraj…

Artikel berikut ini adalah sambungan daripada post kelmarin yang begitu banyak mendapat kunjungan, tapi kenapalah anta semua tidak tinggalkan sebarang komen.. tak mengapalah, lain kali tinggal-tinggalkanlah pendapat tu…

Kali ini, iktibar kepada kaum wanita / perempuan. Sama-samalah sampaikan kepada saudara terdekat dan rerakan sekelling sebagai pengajaran dan peringatan kepada kita sendri juga.

.

Ramai Perempuan Penghuni Neraka

Usamah bin Zaid menceritakan, bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Aku berdiri di atas syurga, kebanyakan yang masuk ke dalamnya adalah golongan miskin dan orang kaya tertahan di luar pintu syurga kerana dihisab. Selain daripada itu ahli neraka diperintahkan masuk ke dalam neraka, dan aku berdiri di atas pintu neraka, ku lihat kebanyakan yang masuk ke dalam neraka adalah perempuan.”

Rasulullah SAW telah melihat pelbagai seksaan ke atas wanita ingkar ketika peristiwa Israk dan Mikraj. Diriwayatkan Saidina Ali r.a bersama Fatimah berkunjung ke rumah Rasulullah SAW dan mereka menemui Baginda sedang menangis.

Mengapa Rasulullah menangis ?

Mereka bertanya kepada Baginda SAW: “Mengapa tuan menangis wahai Rasulullah?” Baginda SAW menjawab: “Pada malam aku di Israk ke langit, aku melihat orang sedang mengalami pelbagai penyeksaan, apabila teringatkan mereka aku menangis.”

Rasulullah SAW dengan keadaan teresak-esak menceritakan pengalaman Baginda menyaksikan balasan azab dahsyat terhadap kebanyakkan golongan wanita ketika Israk Mikraj kepada Saidina Ali dan Fatimah r.a.:

     1.  Perempuan digantung rambutnya dan otak kepalanya menggelegak disebabkan tidak menutup rambut daripada kalangan lelaki dan bukan muhrimnya.

   2.  Perempuan digantung lidahnya, dijadikan lidahnya sepanjang 70 zira’ (hasta) kemudian diikat di belakang tengkoknya, tangannya diikatkan ke belakang dan timah cair dicurah ke kerongkongnya (tekak), akibat daripada menggunakan mulutnya (kata-kata) untuk memaki dan menyakiti hati suaminya.

     3.  Perempuan yang digantung dengan buah dadanya dari balik punggung sedangkan air getah kayu zakum dituang ke kerongkongnya adalah perempuan yang menyusukan anak orang lain tanpa izin suaminya.

     4.  Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka kerana ia memperkenalkan dirinya kepada orang asing dan bersolek serta berhias supaya kecantikannya dilihat lelaki lain.

     5.  Perempuan yang digantung sambil kedua kakinya dan tangannya diikat ke ubun-ubunnya, disuakan ular dan kala jengking kepadanya; disebabkan ia boleh solat tetapi tidak mengerjakannya dan keluar dari rumahnya tanpa izin suaminya.

     6.  Perempuan yang memakan dagingnya sendiri dan di bawahnya dinyalakan api neraka; disebabkan tidak mahu mandi wajib daripada suci haid dan nifas.

     7.  Perempuan mukanya hitam dan memakan tali perutnya (ususnya) sendiri. kerana ia suka berhias untuk lelaki bukan suaminya dan suka membicakan keaiban dan mengumpat orang.

     8.  Perempuan yang telinga pekak dan matanya buta, diisikan ke dalam peti yang diperbuat daripada api neraka, darah dan otaknya keluar daripada lubang hidung, badan bau busuk kerana penyakit kulit, kusta dan sopak; adalah akibat daripada dia mampu mengerjakan solat dan puasa. Tetapi dia tidak mahu berwuduk dan tidak solat serta tidak mahu mandi wajib.

     9.  Perempuan yang kepalanya seperti babi, badannya seperti himar (keldai) dan mendapat berbagai kesengsaraan; disebabkan dia suka berbohong dan melaga-lagakan orang lain.

     10. Perempuan yang rupanya seperti anjing, sementara kala dan ular masuk ke mulut, kemaluan dan duburnya. Malaikat memukulnya dengan corong api neraka; disebabkan dia suka membuat fitnah dan marah-marah serta membenci suaminya.

     11. Kebanyakan ahli neraka adalah perempuan  kerana mereka mengingkari suaminya dan mengkufurkan ihsannya serta mereka sering rasa tidak berpuas hati dan tidak cukup walaupun suaminya telah banyak berbuat baik kepadanya.

.

Rasulullah SAW bersabda lagi: “Aku lihat api neraka, tidak pernah aku melihatnya seperti hari ini, kerana ada pemandangan yang dahsyat di dalamnya aku saksikan kebanyakan ahli neraka adalah perempuan.”

Rasulullah SAW ditanya, mengapa ya Rasulullah? Baginda SAW menjawab: “Perempuan mengkufurkan suaminya dan mengkufurkan ihsannya, Jika engkau membuat baik kepadanya seberapa banyak pun dia belum berpuas hati dan cukup.” (Hadis riwayat Bukhari)

Susunan oleh; shafiqilbu

27 Rejab 1432H

7 responses to this post.

 1. […] Rasulullah ﷺ menangis apabila teringat diperlihatkan pelbagai seksaan diterima kaum wanita ketika peristiwa Israk Mikraj. […]

  Reply

 2. Posted by Lydiasep on 04/04/2013 at 3:30 pm

  Ya Allah…semoga sy sentiasa menjadi isteri yg solehah dan taat kpd suami. -Amin

  Reply

 3. Posted by Honda_wave on 05/06/2013 at 5:54 pm

  Namun ramai yang lalai…

  Reply

 4. Posted by rose on 08/06/2013 at 2:38 pm

  saya cukup takut bila mengenangkan ini…apakah juga isteri yang ditinggalkan oleh suami yang tidak diberi nafkah dan haknya juga termasuk dalam kategori isteri yang derhaka? saya mushkil kerana status masih lagi isteri tetapi tidak menjalankan kewajiban sebagai isteri kerana ditinggalkan…

  Reply

  • وَعَلَيْكُمْ السَّلاَمُ وَرَحْمَةُ الله ِوَبَرَكَاتُه

   Derhaka adalah kepada yang meninggalkan, bukan pada yang ditinggalkan…

   والله أعلم بالصواب
   Wallahu A’lam Bish Shawab

   Reply

 5. Posted by jooi on 17/06/2013 at 6:42 pm

  semoga Allah s.w.t memberi hidayah kepada muslimah2 dan selamat kan daripada seksa kubur dan seksa api neraka…Aminn..

  Reply

 6. Posted by farid on 20/06/2013 at 11:38 am

  itu lah hakikat sebenar tetapi kaum hawa tidak merasa ianya satu ancaman dan tidak menjiwainya.takut dimulut tapi tidak terkesan dihati…sedarlah wahai hawa…neraka Allah tiada suatu makhluk yg sanggup menghadapinya apatahlagi kamu kaum hawa yg lemah segala2nya.tetapi lemah bukan dikecualikan dari pembalasan.Rule ttp rule..jgn ambil mudah dan hayal dengan dunia kebendaan.moga istri ku juga mendapat kesedaran.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: