Doa Murah Rezeki Dari Kitabullah

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

Rezeki ada di mana-mana, maka kita hendaklah berusaha mencarinya dengan mengerjakan apa yang diredhai dan disuruh serta meninggalkan apa yang dilarang-Nya. Salah satu jalan yang dituntut setelah mengusahakan sesuatu adalah dengan bertawakal dan berdoa kepada-Nya, sepertimana firman Allah SWT dalam Surah Al-Baqarah ayat 186:
.

بسم الله الرحمن الرحيم

“Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul.” 
(Surah al-Baqara – 2:186)
.
.


Berikut adalah beberapa doa dari Al-Quran:
.
1. Doa Nabi Isa Mohon Rezeki

بسم الله الرحمن الرحيم

 “Ya Allah, Tuhan kami! Turunkanlah kiranya kepada kami satu hidangan dari langit, untuk menjadi hari raya bagi kami, iaitu bagi kami yang ada hari ini dan bagi orang-orang kami yang datang kemudian, dan sebagai satu tanda (mukjizat) daripadamu (yang menunjukkan kebesaran dan kekuasaanMu); dan kurniakanlah rezeki kepada kami, kerana Engkau jualah sebaik-baik Pemberi rezeki.” 
(Surah al-Maidah – 5:114)
.
.


2. Doa Supaya Dicukupkan Keperluan

بسم الله الرحمن الرحيم

”Cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia; kepadaNya aku berserah diri, dan Dia lah yang mempunyai Arasy yang besar.”
(Surah at-Taubah – 9:129)
.
.
3. Doa Semoga Beroleh Rezeki

بسم الله الرحمن الرحيم

“Dan tiadalah sesuatupun dari makhluk-makhluk yang bergerak di bumi melainkan Allah jualah yang menanggung rezekinya dan mengetahui tempat kediamannya dan tempat ia disimpan. Semuanya itu tersurat di dalam Kitab (Lauh mahfuz) yang nyata (kepada malaikat-malaikat yang berkenaan).”
(Surah Hud – 11:6)

.
.
4. Doa Semoga Rezeki Mencukupi

بسم الله الرحمن الرحيم

“Apa jua jenis rahmat yang dibukakan oleh Allah kepada manusia, maka tidak ada sesuatupun yang dapat menahannya; dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatupun yang dapat melepaskannya sesudah itu. Dan (ingatlah) Dia lah sahaja yang Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.”
(Surah al-Fathir – 35:2)
.
.
5. Doa Nabi Musa Menghadapi Kelaparan

بسم الله الرحمن الرحيم

”Wahai Tuhanku, sesungguhnya aku sangat berhajat kepada sebarang rezeki pemberian yang Engkau berikan.”
( Surah al-Qasas – 28:24)
.
.


9. Doa Murah Rezeki

بسم الله الرحمن الرحيم

“Allah Maha Lembut tadbirNya (serta melimpah-limpah kebaikan dan belas kasihanNya) kepada hamba-hambaNya; Ia memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut peraturan yang telah ditetapkan), dan Dia lah Yang Maha Kuat, lagi Maha Kuasa.”
(Surah asy-Syuara – 42:19)

.

بسم الله الرحمن الرحيم

“Dan sesiapa yang di sempitkan rezekinya, maka hendaklah ia memberi nafkah dari apa yang diberikan Allah kepadanya (sekadar yang mampu); Allah tidak memberati seseorang melainkan (sekadar kemampuan) yang diberikan Allah kepadanya. (Orang-orang yang dalam kesempitan hendaklah ingat bahawa) Allah akan memberikan kesenangan sesudah berlakunya kesusahan.”
(Surah at-Talaq – 65:7)
.
.


Selamat beramal…

.

والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته


.

2 responses to this post.

 1. Salam, saya ingin bertanya tentang ayat yang kedua. Mengikut tulisan, ia adalah surah At-Taubah ayat 129. Tetapi setelah saya periksa ayat bagi Surah At-Taubah ayat 129 adalah berlainan. Harap saudara dapat memperbetulkan kata2 saya.

  Reply

  • اَلسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ الله ِوَبَرَكَاتُه

   Ambilan surah tersebut adalah betul.. untuk pengetahuan Azmilah ayat penuhnya adalah:-


   فَإِن تَوَلَّوْا فَقُلْ حَسْبِيَ اللَّـهُ لَا إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ ۖ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ ۖ وَهُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ ﴿١٢٩

   Kemudian jika mereka berpaling ingkar, maka katakanlah (wahai Muhammad): “cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia; kepadaNya aku berserah diri, dan Dia lah yang mempunyai Arasy yang besar.”

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: