KJ : Iman Dijaga Keamanan Terperihara

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

.

Khutbah Jumaat:  Benteng Keamanan

(Sempena Hari Polis ~ 25 hb. Mac)

 .

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Saya berpesan kepada diri saya dan menyeru kepada sidang Jumaat yang dikasihi sekalian, marilah sama-sama kita meningkatkan ketaqwaan kepada Allah SWT dengan penuh keyakinan dan keikhlasan dengan melaksanakan segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya. Semoga ketaqwaan yang ditambah nilai itu, membentuk kita menjadi insan soleh dan mulia di dunia dan di akhirat. Oleh itu, sempena  Hari Ulang Tahun Polis di Raja Malaysia (PDRM) yang ke 205 pada 25 Mac ini, mimbar akan membincangkan khutbah bertajuk: “ BENTENG KEAMANAN ”.

.

.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Perubahan suasana politik dunia global masa kini dan tekanan serta penghinaan yang dihadapi oleh sebahagian umat manusia menuntut kita menguasai kekuatan ketenteraan, kepolisan, dan keupayaan mempertahankan negara. Oleh itu sebagai sebuah negara yang berdaulat perlulah diperlengkapkan dengan rancangan serta program jangka panjang untuk menyemai rasa hak dan tanggungjawab  membela kemuliaan maruah diri, bangsa dan negara. Alhamdulillah, sejak tahun 1807 hingga sekarang kita mempunyai pasukan polis yang berkemampuan menjaga keselamatan agama, rakyat, dan negara daripada segala ancaman dan pencerobohan musuh yang boleh menggugat keamanan dan kedaulatan negara.

.

Sebagai orang Islam, kita berbangga kerana mengetahui bahawa institusi sepenting itu telah pun wujud sejak zaman Khulafa’ ar-Rashidin lagi. Saidina Umar al-Khattab umpamanya, telah menjalankan penyusunan pentadbiran bagi memastikan kelicinan jentera pemerintahannya dan antara perkara yang dilakukannya ialah mewujudkan sebuah pasukan bagi menjaga keamanan orang awam. Saidina Umar sendiri telah turut serta menjalankan tugas tersebut apabila menjalankan rondaan pada waktu malam untuk melihat keadaan rakyatnya dan menjaga keselamatan dan kebajikan mereka.

.

Pada zaman Kerajaan Umayyah dan Kerajaan Abbasiah, wujud jawatan ketua polis iaitu Sahib al-Shurtah. Di Andalusia pula digelar Sahib-al-Madinah, dengan pasukan polisnya Shurtah al-Kubra dan Shurtah al-Sughra. Ketika Zaman Kerajaan Melayu Melaka, Temenggung menjalankan tugas-tugas sebagai ketua polis dengan dibantu oleh para hulubalang. Mimbar ingin menegaskan bahawa tugas dan tanggungjawab mempertahankan agama dan negara amat besar ganjarannya di sisi Allah SWT. Firman Allah SWT di dalam surah an-Nisa ayat 95:

4:95 

Maksudnya:  “Tidaklah sama keadaan orang yang duduk (tidak turut berperang) dari kalangan orang yang beriman selain daripada orang yang keuzuran dengan orang yang berjihad (berjuang) di jalan Allah dengan harta dan jiwanya. Allah melebihkan orang yang berjuang dengan harta benda dan jiwa mereka atas orang yang tinggal duduk dengan kelebihan satu darjat. Dan tiap-tiap satu Allah menjanjikan dengan balasan yang baik (Syurga), dan dilebihkan Allah akan orang yang berjuang atas orang-orang yang tinggal duduk (tidak turut berperang dan tidak ada sesuatu uzur) dengan pahala yang amat besar.

.

.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Betapa pentingnya fungsi pasukan keselamatan di dalam Islam tidak dapat dinafikan, terutamanya apabila kita melihat kepada Maqassid syariah, iaitu memelihara agama, akal, keturunan, nyawa dan harta benda. Anggota keselamatan kita pada waktu ini sedikit sebanyak membantu umat Islam untuk mencapai kelima-lima matlamat tersebut. Dalam masa yang sama, haruslah diingatkan bahawa kita perlu sentiasa memelihara hubungan kita dengan Allah SWT, iaitu مِنَ الله حَبْلٌ (Hablun min Allah), dan hubungan kita dengan manusia, iaitu مِنَ النَّاسِ حَبْلٌ (Hablun min al-nas). Maka, bagi memastikan kedua-dua bentuk hubungan itu terpelihara dan dapat dilaksanakan dengan baik, keamanan dan kedamaian adalah diperlukan. Di sinilah peranan yang dimainkan oleh mereka.Sabda Rasulullah SAW:

 

Bermaksud: “ Apabila orang ramai melihat seorang zalim, tetapi tidak merubah kemungkaran yang dilakukanya, hampir-hampir Allah SWT menimpakan mereka dengan balasan dari sisinya. (Riwayat al-Tirmizi)

Sebagai umat Islam yang beriman, kita telah disaran oleh Rasulullah SAW agar tidak berdiam diri apabila kemungkaran berlaku. Sesuatu perlu dilakukan untuk mencegah kemungkaran tersebut daripada terus merebak dan mengganggu ketenteraman kita, keluarga dan masyarakat. Dengan kuasa yang diberikan oleh undang-undang negara melalui Akta Polis 1967, pastinya masyarakat melalui pasukan polis yang bertugas sepanjang masa, akan dapat mencegah dan menghentikan kemungkaran dengan lebih berkesan.

.

Namun demikian, itu tidak bermaksud kita boleh menyerahkan tugas tersebut secara bulat-bulat kepada pasukan keselamatan semata-mata. Tanggungjawab mencegah kemungkaran tersebut masih berada di bahu kita dan kita perlu memberikan kerjasama dan bantuan yang sewajarnya, berdasarkan Firman Allah SWT di dalam Surah al-Maidah, ayat 2:

 5:2

Bermaksud: Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan. dan bertaqwalah kepada Allah, kerana Sesungguhnya Allah Maha berat azab seksaNya (bagi sesiapa Yang melanggar perintahNya).

.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Bangsa yang maju memerlukan umat yang dapat mempertahankan diri dan negara daripada dicerobohi. Justeru, kekuatan menjaga negara, bukan hanya terletak kepada ramainya anggota polis atau tentera dan kecanggihan peralatan. Yang lebih penting daripada itu ialah semangat juang, kekuatan mental, jiwa, dan rohani. Jika sifat ini dimiliki, maka insya Allah akan melahirkan anggota keselamatan yang berkualiti, berdisplin dan berintergriti.

.

Pahatan sejarah Islam membuktikan, kekuatan tentera Islam adalah berpunca dari kekuatan iman dan ikhlas berjuang kerana Allah SWT serta ketaatan kepada kepimpinan mereka. Dengan itu, mereka mampu bertahan dalam apa juga keadaan, tidak mudah mengaku kalah walau ditawarkan pelbagai habuan sebagai balasan mempertaruhkan tanah air kepada kuasa luar. Justeru , sifat taat dapat membentuk seseorang itu bertanggungjawab dan rela berkorban. Hal ini amat penting kerana tanpanya ia boleh memecah belahkan perpaduan, persefahaman, dan imej anggota keselamatan. Jika dibiarkan, organisasi dan sistem keselamatan menjadi lemah.

.

Mimbar ingin mengingatkan kepada para jemaah sekalian bahawa peristiwa keingkaran tentera pemanah Islam di peperangan Uhud mestilah menjadi iktibar buat kita semua sebagai umat Islam. Akibat melanggar perintah Rasulullah SAW agar bertahan di lereng Bukit Uhud walaupun apa yang terjadi, menyebabkan pertahanan tentera Islam kucar-kacir sehingga mengorbankan ramai jiwa.

.

.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Keselamatan negara boleh tergugat melalui berbagai ancaman, sama ada berbentuk dalaman mahupun luaran. Di antara ancaman dalaman itu ialah gerakan golongan pelampau agama, sensitiviti perkauman, taasub politik kepartian, gejala sosial yang menggugat kestabilan masyarakat  dan  ajaran pemikiran sesat yang menimbulkan permusuhan sesama Islam. Manakala ancaman yang berbentuk luaran pula ialah isu persempadanan antara negara, bersekongkol dengan  kuasa asing, persepsi negatif terhadap negara-negara Islam, dan perang saraf daripada musuh-musuh Islam. Berdasarkan ancaman ini, maka pertahanan negara perlu diperkukuhkan agar dapat menjamin keselamatan dan keamanan negara.

.

Mengakhiri khutbah, mimbar ingin berpesan kepada semua anggota keselamatan dan umat Islam sekalian,  sempena sambutan Hari Ulang Tahun PDRM ini, agar berusaha mempertingkatkan keimanan dan memperbanyakkan tawakal kepada Allah SWT serta berkhidmat dengan amanah mengikut ajaran Islam. Insya-Allah, agama, kedaulatan bangsa dan negara akan terpelihara serta mendapat perlindungan Allah SWT. Ingatlah  kekuatan pasukan keselamatan dan rakyat merupakan pemangkin kepada benteng keselamatan dan keamanan negara. Tanpa sokongan padu semua pihak, kesejahteraan dan kemakmuran negara tidak akan tercapai. Marilah sama-sama kita merenung firman Allah SWT di dalam surah al-Anfaal ayat 45:

8:45

Maksudnya: “Wahai orang yang beriman! Apabila kamu bertemu dengan satu pasukan maka teguhkanlah hatimu, dan ingatilah Allah banyak-banyak, supaya kamu berjaya .

.

.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

(23 Mac 2012 / 30 Rabiul Akhir 1433H)

.

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ اللهُ وَبَرَكَاتُه

.

Posted by; shafiqolbu

.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: