Kisah Berkat Disebalik Membaca Bismillah

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

.

Ada seorang perempuan tua yang taat beragama, tetapi suaminya seorang yang fasik dan tidak mahu mengerjakan kewajipan agama dan tidak mahu berbuat kebaikan.

Perempuan itu sentiasa membaca ‘Basmallah’. Setiap kali hendak bercakap dan setiap kali dia hendak memulakan sesuatu sentiasa didahului dengan ‘Bismillah..’. Suaminya tidak suka dengan sikap isterinya dan sentiasa memperolok-olokkan isterinya.

Suaminya berkata sambil mengejek“Asyik Bismillah, Bismillah. Sekejap-sekejap Bismillah.”

Isterinya tidak berkata apa-apa sebaliknya dia berdoa kepada Allah SWT. supaya memberikan hidayah kepada suaminya. Suatu hari suaminya berkata : “Suatu hari nanti akan aku buat kamu kecewa dengan bacaan-bacaanmu itu.”

Untuk membuat sesuatu yang memeranjatkan isterinya, dia memberikan wang yang banyak kepada isterinya dengan berkata, “Simpan duit ini.” Isterinya mengambil wang itu dan menyimpan di tempat yang selamat.

Dalam pada itu, suaminya telah mengintip dan melihat tempat isterinya menyimpan wang tersebut. Kemudian dengan senyap-senyap suaminya itu mengambil wang tersebut dan mencampakkan beg duit itu ke dalam perigi di belakang rumahnya.

Setelah beberapa hari kemudian suaminya itu memanggil isterinya dan berkata, “Berikan padaku duit yang aku berikan kepada engkau dahulu untuk disimpan.”

Kemudian isterinya pergi ke tempat dia menyimpan duit itu dan diikuti oleh suaminya dengan berhati-hati dia menghampiri tempat dia menyimpan wang itu dia membuka dengan membaca, “Bismillahirrahmanirrahiim.” Ketika itu juga Allah SWT menghantar malaikat Jibrail AS untuk mengembalikan beg duit dan menyerahkan wang itu kepada suaminya kembali.

Alangkah terperanjat suaminya, dia berasa bersalah dan mengaku segala perbuatannya kepada isterinya, ketika itu juga dia bertaubat dan mula mengerjakan perintah Allah SWT, dan dia juga membaca ‘Basmallah’ apabila dia hendak memulakan sesuatu kerja.

.

والله أعلم بالصواب

Wallahu A’lam Bish Shawab

 (Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar)

.

Artikel Berkaitan:

  1. Isti’azah  (Klik Di Sini)
  2. Fadhilat Dan Khasiat Ta’awwuz  (Klik Di Sini)
  3. Fadhilat Membaca Kalimah Basmallah / Bismillah  (Klik Di Sini)

.

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ اللهُ وَبَرَكَاتُه

.

Posted by; shafiqolbu

.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: