Doa Selamat Kepada Bakal Haji

بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

Doa berikut dibaca untuk bakal-bakal haji yang dalam persiapan, perjalanan atau sedang mengerjakan ibadah haji sama ada mereka masih berada di tanah air atau di bumi suci agar dapat menjalankan ibadah haji, Rukun Islam yang kelima dengan selamat, mudah, lancar dan sempurna. InsyaAllah…

.

.

Doa Selamat Bakal-Bakal Haji

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Segala pujian untuk Allah, Pencipta dan Pentadbir sekalian alam. Selawat dan salam ke atas semulia-mulia rasul junjungan kami dan pimpinan kami Nabi Muhammad dan ke atas ahli keluarga serta para sahabat Baginda semuanya.

Maha Suci Allah yang telah menyerahkan semua ini untuk keperluan kami yang mana sebelumnya kami tidak berupaya menguasainya, dan sesungguhnya kami akan kembali kepada Tuhan kami. Tiada Tuhan selain Allah Yang Maha Penyantun lagi Maha Mulia; Maha Suci Allah Tuhan Pemelihara ‘arasy yang agung; segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam!

Ya Allah! Sesungguhnya kami memohon kepadaMu segala sebab yang boleh membawa kami mendapatkan rahmatMu dan segala kepastian mendapatkan keampunanMu, terselamat daripada mendapat dosa dan berbahagia mendapat syurga serta terselamat daripada api neraka dan memperoleh keampunan pada hari perhitungan.

Ya Allah! Janganlah kami dibebani dengan satu dosa sekalipun melainkan Dikau mengampuninya, dan tidak tertimpa akan kami sebarang kerunsingan melainkan Dikau meleraikannya, tidak dibebani hutang melainkan Dikau menjelaskannya, tidak sebarang hajat dari diri kami sama ada hajat yang mengenai hal-hal dunia atau akhirat melainkan Dikau tunaikannya. Mohon limpah rahmatMu jua Ya Allah! Tuhan sebaik-baik yang memberi rahmat.

Ya Allah! Sesungguhnya kami mohon kepadaMu kebaikan dan ketaqwaan di dalam perjalanan bakal-bakal haji kami ini dan semoga ia merupakan amalan yang Dikau redai.Ya Allah! Permudahkanlah (urusan dan beban) di dalam perjalanan  mereka ini dan jadikanlah ia (seumpama perjalanan) yang dekat. Ya Allah!  Dikau adalah Penjaga di dalam perjalanan, khalifah (wakil pengganti diri mereka) terhadap keluarga dan harta-benda mereka (semasa ketiadaan mereka).

 Ya Allah! Lindungilah mereka daripada kesukaran (dalam) perjalanan, daripada keadaan yang mendukacitakan dan daripada keburukan tempat kembali (terhadap apa yang berlaku) pada harta dan keluarga mereka. Dengan nama Allah yang melancarkan perjalanan ini; Sesungguhnya Tuhanku Maha Pengampun lagi Maha Penyayang! Apa yang ditentukanNya (Allah) adalah hak Allah untuk menentukannya.

Ya Allah! Berilah kami keselamatan dan kesihatan dan juga pada orang-orang yang melaksanakan ibadah haji, orang-orang yang berziarah dan para musafir dari kalangan umat Nabi Muhammad melalui darat, laut dan udara. Jauhilah kami dari kejahatan orang-orang yang zalim khususnya  …… (sebutkan nama orang yang naik haji).

Kami mohon kepadaMu Ya Allah! Semoga menjadikan perjalanan  mereka, perjalanan  yang penuh dengan segala kebaikan tanpa ada satu pun keburukan yang terdahulu dan yang akan datang. Sesungguhnya Dikau Maha Kuasa atas tiap sesuatu dan hanya Dikau yang layak memperkenankan doa dengan rahsia firmanMu yang hak! Sesungguhnya Allah yang mewajibkan kepadamu al-Qur’an (Wahai Muhammad), sudah tentu akan mengembalikan Dikau kepada apa yang Dikau ingini dan cintai.

Ya Allah! Jadikanlah haji mereka haji yang mabrur dan (usaha amal mereka) usaha amal yang diterima (oleh Allah) dan (dosa-dosa mereka) dosa yang diampunkan dan amal kebaikan mereka yang diterima serta pekerjaan yang tidak akan menghancurkan atau merugikan.

Ya Allah! Elakkanlah kami dan mereka daripada segala bala bencana, wabak penyakit dan jauhkanlah daripada kami dan mereka dari perasaan was-was dengan kurniaanMu dan kemuliaanMu; Wahai Tuhan yang mempunyai Kebesaran dan Kemuliaan. Ya Allah! Selamatkanlah dan peliharakanlah mereka dan apa saja yang bersama mereka dan sampaikanlah (hajat) mereka dan apa saja yang bersama mereka (dibaca 3x).

Dan Dikau cucurilah dengan sepenuh rahmat ke atas junjungan kami Nabi Muhammad dan ke atas ahli-ahli keluarga Baginda dan seluruh sahabat Baginda. Segala pujian bagi Allah, Pencipta dan Pentadbir sekalian alam!

.

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ اللهُ وَبَرَكَاتُه

.

by; shafiqolbu

.

4 responses to this post.

 1. Posted by faizul on 01/10/2012 at 8:21 am

  syukran ya syeh. ana copy doa dalam ini..

  Reply

  • اَلسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ الله ِوَبَرَكَاتُه

   Berikanlah juga backlink / kredit pada Blog Shafiqolbu…

   Reply

 2. Posted by teuku3412one on 08/06/2015 at 3:13 pm

  Assalamualaikum Ustadz. Izin share..

  Reply

 3. Posted by piriton on 13/09/2015 at 11:22 pm

  Imalah yaitu bacaan yang condong atau miring dari harakat fathah ke harakat kasrah. Menurut Imam Hafash, Imalah dalam Al-Qur’an terdapat pada satu tempat, yaitu dalam surat Huud [11] ayat 41 seperti :
  وَقَالَ ارْكَبُواْ فِيْهَا بِسْمِ اللَّهِ مَجْرىٰهَا وَمُرْسٰهَآ ۚ إِنَّ رَبِّى لَغَفُورٌ رَّحِيمٌ

  مَـجْـرَا هَـا dibaca hampir sama dengan مَجْرَ يْـهَـا

  Untuk dapat membaca Isymam dan Imalah dengan baik, hendaklah mendengarkan langsung bacaan seorang guru Al-Qur’an yang ahli serta memperhatikan kedudukan dua bibirnya dengan cermat, lalu menirukannya.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: