KJ: Islah Dan Integriti

بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

 .

Khutbah Jumaat: “Islah Dan Integriti

 kj islah 1

 .

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah SWT,

Saya menyeru dan berpesan kepada diri saya sendiri dan juga sidang Jumaat sekalian, agar kita sama-sama meningkatkan ketakwaan kita kepada Allah SWT dengan melakukan segala suruhan-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya. Semoga kita berjaya di dunia dan di akhirat. Mimbar hari ini akan membincangkan tajuk: “ISLAH DAN INTEGRITI”.

 .

.

Muslimin Yang Dikasihi Sekalian,

Berdasarkan kepada kamus Idris al-Marbawi islah memberi maksud sebagai kebaikan atau pembaikan. Dalam konteks yang lebih luas ianya membawa makna perubahan ke arah kebaikan. Walaupun perubahan boleh di lihat daripada pelbagai sudut, seperti perubahan dari satu tempat ke satu tempat lain, perubahan dalam profesion atau pekerjaan atau mungkin juga perubahan daripada satu ideologi kepada ideologi lain. Namun apa yang paling penting di sini ialah perubahan sahsiah setiap individu manusia kepada suatu keadaan yang lebih baik khususnya melalui penghayatan sifat mahmudah dan integriti yang sangat dituntut oleh agama Islam. Mimbar ingin menyatakan bahawa sahsiah atau peribadi mulia hanya dapat dibina melalui pengorbanan setiap insan dengan semangat yang kental untuk melakukan kebaikan.

Firman Allah SWT di dalam surah Al-Baqarah ayat 148;

وَلِكُلٍّ وِجْهَةٌ هُوَ مُوَلِّيهَا ۖ فَاسْتَبِقُوا الْخَيْرَ‌اتِ ۚ أَيْنَ مَا تَكُونُوا يَأْتِ بِكُمُ اللَّـهُ جَمِيعًا ۚ إِنَّ اللَّـهَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ‌ ﴿١٤٨

Maksudnya: Dan bagi setiap umat ada kiblat yang dihadapkannya; oleh itu berlumba-lumbalah kamu mengerjakan kebaikan; kerana di mana sahaja kamu berada maka Allah tetap akan membawa kamu semua (pada hari Kiamat); sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

 .

 .

Muslimin Yang Dikasihi Sekalian,

Islah dan penghayatan integriti boleh mengambil semangat hijrah yang menjadi penanda aras dalam membina tamadun Islam. Hijrah juga adalah suatu proses bagaimana Rasulullah SAW mempersiapkan asas dan landasan terbaik untuk membolehkan kebaikan yang ada di dalam agama Islam itu sendiri dilaksanakan. Mimbar ingin menegaskan bahawa perubahan yang paling penting daripada proses ini adalah penyucian diri (tazkiatun nafs), membersihkan sifat syirik dan segala penyakit hati yang merosakkan tauhid dan nilai kemanusiaan.

         Demikianlah juga penghayatan integriti yang mengajak kita supaya meninggalkan semua sifat-sifat negatif atau mazmumah seperti membazirkan masa, boros, ponteng kerja, tidak menepati janji, suka menangguhkan kerja sehingga membawa kepada perkara yang lebih serius seperti penipuan, rasuah, penyelewengan, salah laku dan salahguna kuasa.

Ingatlah bahawa manusia yang berintegriti bukan sahaja memastikan diri dan keluarganya menjauhi segala sifat-sifat mazmumah, bahkan akan sentiasa berusaha mengamalkan sifat-sifat mahmudah yang selari dengan fitrahnya dan terangkum sebagai akhlak mulia yang dituntut oleh Islam.

Hujatul Islam Imam Ghazali telah memperincikan sebahagian akhlak mulia antaranya sebagai penyabar, lemah lembut, bersyukur, redha, ikhlas, murah hati, berkata benar, selain jujur, amanah dan bertanggungjawab.

Mengulas perkara ini, Dr Wahbah az-Zuhaily dalam Tafsir al-Munir menyatakan bahawa manusia adalah sebaik-baik kejadian kerana diberikan anggota badan yang lengkap dan sempurna, makan dengan tangannya, mempunyai keistimewaan dengan ilmu, pemikiran, tutur bicara serta mampu mengurus kehidupan. Semua kelebihan ini memungkinkan manusia itu menjadi khalifah yang berkuasa di muka bumi sebagaimana yang dikehendaki oleh Allah SWT.

Mimbar ingin menegaskan bahawa perubahan manusia ini jika dihalakan kepada kebaikan membawa banyak keuntungan. Namun jika dihalakan kepada kejahatan, maka integriti dan akauntabiliti kita akan tercalar. Renungilah pesanan  Rasulullah SAW daripada Jabir RA tentang kesungguhan iblis yang sentiasa berprestasi cemerlang untuk menyesatkan manusia iaitu:

kj islah 2Mafhumnya: Singgahsana iblis berada di lautan. Dari sana dia mengirim pasukannya untuk membuat fitnah (mengacau atau membawa bencana untuk) umat manusia. Maka siapa yang lebih besar membuat bencana, dialah yang lebih besar jasanya (terhormat) di kalangan mereka”. (Hadith riwayat Muslim)

 .

 .

Muslimin Yang Dikasihi Sekalian,

Manusia yang hilang integriti samada dari segi zahir atau batin akan merosakan hubungannya dengan Allah SWT, sesama manusia, dan dengan makhluk Allah yang lain seperti haiwan, tumbuh-tumbuhan serta alam persekitaran. Dalam al-Quran telah dirakamkan beberapa individu yang tercemar integritinya seperti Firaun yang zalim, penasihat kanannya yang korup iaitu Haman dan Qarun yang mengampu Firaun. Begitu juga disebutkan beberapa kaum yang rosak integriti kemanusiaannya lalu dihapuskan oleh Allah SWT dari muka bumi ini seperti kaum Thamud umat Nabi Saleh, umat Nabi Lut dan kaum Aad umat Nabi Hud.

Pendedahan azab kaum-kaum tersebut di dalam al-Quran, berkait rapat dengan pencemaran integriti yang paling tinggi iaitu mensyirikkan Allah SWT, maka sewajarnya azab itu menjadi pengajaran kepada manusia.

Berdasarkan kesan buruk yang menimpa umat terdahulu, jelas bahawa kaum yang tercemar integritinya mempunyai kaitan dengan amalan seorang jahiliyah. Mohamad Qutb dalam bukunya “Masyarakat Islam” menjelaskan terdapat empat ciri jahiliyah iaitu:

(1) Syirik dalam ibadah;

(2) Wujud sikap menjauhi agama Allah;

(3) Wujud Taghut (penegak kesesatan) yang memujuk manusia agar janganmematuhi hukum Allah; dan

(4) Menjatuhkan hukuman secara tidak adil kerana mengikut hawa nafsu.

 .

.

Muslimin Yang Dikasihi Sekalian,

Mengakhiri khutbah pada minggu ini, bersempena dengan bulan November sebagai bulan intergriti, marilah sama-sama kita bermuhasabah dengan melakukan islah diri kearah kebaikan, mengelak dari melakukan kemugkaran dan kemaksiatan di dalam kehidupan. Ingatlah wahai para jemaah dan umat Islam sekalian bahawa setiap amal kita sentiasa diperhatikan oleh dua malaikat Raqib dan Atiq yang berada di kanan dan kiri kita untuk melaksanakan tugas merekodkan amalan baik dan buruk yang kita lakukan pada setiap masa.

Jadikan hari ini lebih baik dari semalam dengan melaksanakan perubahan disamping memohon pertolongan dari Allah SWT. Ingatlah bahawa sebaik-baik manusia ialah mereka yang melakukan kebaikan di sepanjang kehidupannya sebagaimana yang disebutkan oleh baginda Rasulullah SAW:

 kj islah 3Mafhumnya: Sebaik-baik manusia ialah orang yang panjang umur dan bagus amalannya. ( Hadith riwayat Ahmad )

Marilah sama-sama kita merenung firman Allah SWT dalam surah al-Israa’ ayat 9:

إِنَّ هَـٰذَا الْقُرْ‌آنَ يَهْدِي لِلَّتِي هِيَ أَقْوَمُ وَيُبَشِّرُ‌ الْمُؤْمِنِينَ الَّذِينَ يَعْمَلُونَ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ أَجْرً‌ا كَبِيرً‌ا ﴿٩

Maksudnya: Sesungguhnya Al-Qur’an ini memberi petunjuk ke jalan yang betul, dan memberi berita gembira kepada orang yang beriman yang mengerjakan amal-amal salih, bahawa mereka beroleh pahala yang besar.”

 

 

 

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

“Islah Dan Integriti

(07 Disember 2012 / 23 Muharam 1434H)

.

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ اللهُ وَبَرَكَاتُه

.

Posted by; shafiqolbu

 

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: