The Economist : Malaysia Peneraju Kewangan Islam

بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

the economist iktiraf malaysia.

Majalah berpengaruh dunia, The Economist mengiktiraf Malaysia sebagai negara terbaik untuk menjadi penghubung antara dunia Islam dengan dunia kapitalisme. Dalam artikelnya yang bertajuk, ‘Perbankan Berteraskan Ummah: Malaysia Peneraju Kewangan Islam’ dan disiarkan pada 5 Jan 2013, menyatakan pencapaian itu berikutan keupayaan negara ini dalam menguasai dan mengekalkan peranannya sebagai peneraju dan pemimpin penerbitan sukuk atau bon Islam pada peringkat global.

.

.

Pusat Kewangan Islam

The Economist menyebut kedudukan Malaysia sebagai peneraju dalam perkhidmatan kewangan konvensional tidak beberapa menonjol. Namun dari segi lain, Malaysia adalah berada dalan kedudukan yang paling penting di dunia sebagai pusat kewangan utama Islam.

Berdasarkan aset, lebih satu perlima daripada sistem perbankan Malaysia patuh syariah, manakala purata bagi negara-negara Islam lain adalah kira-kira 12%, dan sering kali jauh ketinggalan berbanding Malaysia.

Malaysia menguasai pasaran global bagi sukuk atau bon Islam dan telah mengeluarkan sukuk kerajaan yang pertama di dunia sejak tahun 2002. Dalam tempoh tiga suku pertama tahun lalu (2012), ia bertanggungjawab mengeluarkan sukuk bagi hampir 3/4 daripada jumlah keseluruhan pengeluaran global (lihat carta di atas).

.

.

Faktor Kejayaan

Menurut The Economist, antara faktor penyumbang yang menjadikan Malaysia terkenal dan kekal sebagai peneraju penerbitan sukuk global ialah memiliki pusat kepada Lembaga Perkhidmatan Kewangan Islam (IFSB), iaitu badan penetapan piawaian urus niaga kewangan Islam antarabangsa.

Majalah The Economist turut memetik kenyataan Iqbal Khan, tokoh kewangan terkemuka India dan dunia yang kini bertugas sebagai Ketua Eksekutif di Fajr Capital Ltd. Dubai, yang Pencapaian Malaysia ini adalah kejayaan besar bagi negara yang agak kecil hanya 30 juta orang penduduk dan hanya kira-kira 60% daripada adalah beragama Islam.

Negara jirannya, Indonesia, yang mempunyai jumlah penduduk Islam terbesar di dunia, hanya kira-kira 4% daripada sektor kewangannya yang patuh syariah. Meskipun negara rantau Teluk dan Arab Saudi jauh lebih kaya dan mempunyai institusi perbankan Islam yang lebih besar, namun Malaysia adalah merupakan ‘Pusat Kepimpinan Pemikiran Dalam Kewangan Islam’.

“Bagaimana negara Malaysia mengukir nama dalam pengkhususan ini? Warisan Islam Malaysia, sifat yang berpandangan jauh di luar kotak dan hubungannya dengan hab kewangan lain seperti Britain dan Singapura menjadikannya tempat semulajadi menghubung dan merapatkan dunia Islam dengan dunia kapitalisme. Di samping sokongan Bank pusat, Bank Negara Malaysia.” Kata artikel itu lagi.

.

.

Institut INCEIF dan IBFIM

Dua institusi yang telah ditubuhkan khusus oleh bank pusat, adalah suatu sumbangan murni Malaysia dalam bidang tersebut.

Pertama adalah Pusat Antarabangsa bagi Pendidikan dalam Kewangan Islam (INCEIF) yang ditubuhkan pada tahun 2005 dan menawarkan kira-kira 2,000 pelajar, INCEIF adalah universiti terkemuka di dunia bagi kajian kewangan Islam. Akademi Penyelidikan Antarabangsa Syariah ditempatkan di dalam INCEIF, telah membawa bersama ulama untuk menghasilkan peraturan yang diterima di peringkat antarabangsa-buku bagi kewangan Islam.

Institusi kedua ialah Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM). Ia menumpukan kepada latihan vokasional, menawarkan pelbagai sijil dalam bidang kewangan Islam. IBFIM juga bertindak sebagai perunding kepada bank-bank dan firma yang mahu mematuhi syariah.

Zeti Akhtar Aziz, ketua bank pusat, berkata bahawa badan-badan ini adalah ‘saluran untuk menyediakan tenaga pengendali perbankan’. Dan bukan sahaja melatih calon di Malaysia, malah kini terdapat pelajar dari 80 negara ahli INCEIF; dan IBFIM telah melatih pelajar dari Afghanistan, Nigeria, Palestin dan di tempat lain.

.

.

Mengangkat Martabat Malaysia

Menurut majallah tersebut, semua ini mengangkat darjat Malaysia di kalangan ummah dan masyarakat Islam global, penting untuk negara yang sering berasa di pinggir dunia Islam. Terdapat manfaat lebih ketara, terlalu. Subsidiari Islam Maybank, pemberi pinjaman tempatan yang besar, sudah mencakupi kira-kira separuh daripada para pelanggan dan sedang berkembang di luar negara. 18 bulan yang lalu ia menubuhkan sebuah anak syarikat di Singapura dan juga telah melebarkan sayap ke Indonesia.

Tan Sri Zeti menyatakan bahawa bank-bank patuh syariah sememangnya lebih stabil daripada rakan-rakan konvensional dan spekulasi adalah dilarang, kerana kepentingannya tertakluk di bawah undang-undang syariah. Pulangan kewangan Islam adalah berdasarkan perkongsian keuntungan. Walaupun kewangan Islam tidak terlepas dari krisis hutang Dubai pada tahun 2009 dan menunjukkan bahawa sukuk boleh menyumbang untuk mengembung hutang kepada tahap yang tidak tertanggung. Tetapi jika terdapat pro dan kontranya, Malaysia telah menyediakan dan membuktikan banyak cara penyelesaiannya.

 .

Sumber:  The Economist

.

Posted by; shafiqolbu

sign s

.

.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: