KJ: Mengharmonikan Masyarakat

بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

images (10).

Khutbah Jumaat:  Mengharmonikan Masyarakat

 

 .

kj harmoni 1

.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

 

Pada hari Jumaat yang berkat dan di dalam masjid yang mulia ini, saya berpesan kepada diri saya dan kepada sidang Jumaat yang menjadi tetamu Allah sekalian marilah sama-sama kita meningkatkan ketakwaan kita kepada Allah SWT  dengan bersungguh-sungguh melaksanakan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kita menjadi umat yang terbaik, umat contoh dan memperolehi kebahagian di dunia dan di akhirat. Mimbar pada hari ini akan menyampaikan khutbah bertajuk:  “MENGHARMONIKAN  MASYARAKAT”

.

.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

 

Berdasarkan kepada sirah Rasulullah SAW bahawa pendekatan agama memainkan peranan yang besar  dalam mengharmonikan masyarakat. Rasulullah SAW ketika merangka piagam Madinah, Baginda telah mengikut bimbingan wahyu dan berdasarkan norma-norma masyarakat Madinah ketika itu. Terdapat tiga langkah yang diambil oleh Rasulullah SAW dalam membentuk piagam Madinah.

.

Pertama: dilakukan oleh Rasulullah SAW  dengan mendirikan sebuah masjid sebagai tempat orang Islam beribadat dan tempat Rasulullah menyampaikan ajaran Islam serta tempat pentadbiran.

 

Kedua: Mengikat tali persaudaraan antara kaum Ansar dan Muhajirin, bagi mewujudkan persefahaman dan untuk membantu kaum Muhajirin memulakan hidup baru dengan pertolongan kaum Ansar.

 

Dan ketiga: Mengadakan perjanjian dengan orang Yahudi supaya sama-sama mempertahankan Madinah dari ancaman luar.

.

Di antara butir-butir kesepakatan yang terkandung dalam Piagam Madinah ialah sesiapa yang hidup dan tinggal di wilayah Madinah, baik Islam atau pun bukan Islam, dengan syarat tidak berbuat zalim, khianat dan huru hara,  maka hendaklah mereka dilindungi dan diberi keamanan di bawah kekuasaan Islam yang suci.

 

Dalam sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Abu Daud dengan maksudnya: “Barangsiapa menyakiti orang bukan Islam yang berada di bawah perlindungan Islam, maka ia telah menyakiti aku, dan barangsiapa yang menyakiti aku, maka ia telah menyakiti Tuhan.”  (Riwayat Abu Daud).

.

Begitu juga dengan  apa yang diriwayatkan daripada Jabir Abdullah RA katanya: Satu jenazah lalu di hadapan kami (para sahabat), maka Rasulullah SAW  berdiri. Lalu kami pun turut berdiri. Kami berkata kepada Rasulullah SAW  “Ya Rasulullah, itu adalah jenazah yahudi”. Sabda Rasulullah SAW;  “apabila kamu melihat jenazah, maka berdirilah.(Riwayat al-Bukhari)

.

Hadith ini negara isyarat bahawa Islam menggalakkan umatnya menghormati semua agama dan kaum kerana Islam ini menuntut kita supaya saling hormat menghormati dan bersikap lebih kemanusiaan negara manusia yang lain.

 

Inilah konsep yang telah terbina dan diamalkan oleh pemerintah semenjak kemerdekaan sehingga negaramewujudkan masyarakat berbilang agama yang sentiasa hidup harmoni di negara ini.

.

Menurut Ibnu Taimiyah di dalam kitabnya fatawa ibn Taimiyah  bahawa: “Kesejahteraan umat manusia tidak dapat diwujudkan di dunia maupun di akhirat, kecuali mereka bergabung menjadi sebuah masyarakat, bekerjasama dan saling tolong menolong  untuk menciptakan kesejahteraan dan mencegah kesengsaraan. Kerana itu, agama Islam telah mengatur prinsip-prinsip dasar semua bidang kehidupan umat manusia termasuklah konsep hubungan dengan penganut agama lain.

.

Firman Allah SWT di dalam Surah Al-An’aam ayat 108:

وَلَا تَسُبُّوا الَّذِينَ يَدْعُونَ مِن دُونِ اللَّـهِ فَيَسُبُّوا اللَّـهَ عَدْوًا بِغَيْرِ‌ عِلْمٍ ۗ كَذَٰلِكَ زَيَّنَّا لِكُلِّ أُمَّةٍ عَمَلَهُمْ ثُمَّ إِلَىٰ رَ‌بِّهِم مَّرْ‌جِعُهُمْ فَيُنَبِّئُهُم بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَ ﴿١٠٨﴾ وَأَقْسَمُوا

Maksudnya :Dan janganlah kamu menghina apa yang mereka sembah selain dari Allah, kerana mereka kelak akan mencaci Allah secara melampaui batas tanpa ilmu pengetahuan. Demikianlah Kami memperelokkan pada pandangan tiap-tiap umat akan amal perbuatan mereka, kemudian kepada Tuhan merekalah tempat kembali mereka, lalu Dia menerangkan kepada mereka apa yang mereka telah lakukan.”

.

.

Sidang Jumaat Yang Di Rahmati Allah,

 

Di Negara kita, sejarah membuktikan bahawa dasar hidup pelbagai agama, keturunan dan budaya dapat membentuk masyarakat yang harmoni. Walaupun kebebasan beragama  dibenarkan di Negara kita,  namun ianya  dilindungi oleh Perlembagaan Persekutuan yang memperuntukan Islam sebagai agama persekutuan atau  agama Negara. Bagaimanapun  agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai.

 

Dalam usaha mengukuhkan Islam Perlembagaan juga memperuntukkan dalam Perkara Sebelas (11) (4) bahawa diayah agama lain kepada umat Islam adalah dilarang.

.

Oleh itu, agama Islam telah  mengajar kita bagaimana untuk menghormati dan melindungi hak penganut agama lain. Pengajaran paling penting adalah kita dilarang berlaku tidak adil terhadap mereka hanya disebabkan perbezaan agama. Sebaliknya jika hak Islam digugat, hak orang Islam dipertikai, orang islam diperkotak katikkan, maka baharulah Islam mengizinkan umatnya bertindak mengikut lunas-lunas sebagaimana yang digariskan oleh syara’.

.

Firman Allah SWT di dalam surah al-Mumtahanah ayat 8-9:

لَّا يَنْهَاكُمُ اللَّـهُ عَنِ الَّذِينَ لَمْ يُقَاتِلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَلَمْ يُخْرِ‌جُوكُم مِّن دِيَارِ‌كُمْ أَن تَبَرُّ‌وهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَيْهِمْ ۚ إِنَّ اللَّـهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ ﴿٨﴾ إِنَّمَا يَنْهَاكُمُ اللَّـهُ عَنِ الَّذِينَ قَاتَلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَأَخْرَ‌جُوكُم مِّن دِيَارِ‌كُمْ وَظَاهَرُ‌وا عَلَىٰ إِخْرَ‌اجِكُمْ أَن تَوَلَّوْهُمْ ۚ وَمَن يَتَوَلَّهُمْ فَأُولَـٰئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ ﴿٩﴾ يَا

Maksudnya: “Allah tidak melarang kamu daripada berbuat baik dan berlaku adil kepada orang-orang yang tidak memerangi kamu kerana agamamu, dan tidak mengeluarkan kamu dari Negara halaman kamu; sesungguhnya Allah mengasihi orang yang berlaku adil. Sesungguhnya Allah hanyalah melarang kamu daripada menjadikan teman rapat orang-orang yang memerangi kamu kerana agama (kamu), dan mengeluarkan kamu dari Negara halamanmu, serta mereka membantu (orang lain) untuk mengusir kamu. Dan (ingatlah) sesiapa yang menjadikan mereka teman rapat, maka mereka itulah orang-orang yang zalim”.

.

Ingatlah, jangan ada antara kita yang sanggup memanipulasikan isu berkaitan agama demi kepentingan diri kerana kesannya sangat buruk pada agama dan negara.

.

.

Sidang Jumaat Yang Di Rahmati Allah,

 

Seharusnya umat Islam memahami tuntutan mengharmonikan masyarakat dan  bertoleransi dalam kehidupan. Namun perlu diingat, toleransi yang dimaksudkan bukanlah bererti kita mengakui doktrin keyakinan mereka kerana di dalam persoalan akidah, Islam tidak sama sekali berkompromi dengan kekufuran atau  kesyirikan.

 

Toleransi yang dimaksudkan oleh Islam ialah kita tidak  melampaui batas dalam perkara yang telah dipersetujui. Sikap melampau sebenarnya akan menjadi pemangkin terhadap ketidaksepaduan masyarakat dan seterusnya akan melemahkan kestabilan sesio-politik Negara.

.

Mimbar ingin berpesan  bahawa umat Islam yang menjiwai makna keharmonian adalah mereka yang sentiasa bersikap terbuka dan saling menghormati antara satu sama lain. Kepada mereka yang bukan Islam, mimbar juga ingin mengingatkan usahlah mempertikaikan perkara yang telah termaktub di dalam perlembagaan dan dipersetujui bersama serta mempertikai hak-hak eksklusif orang Islam.

.

Hujatul Islam Imam al-Ghazali pernah berpesan bahawa sesuatu umat itu perlu mantap pegangan agamanya. Tidak sempurna agama melainkan seiring dengan dunia. Agama itu tiang utama, sementara kekuasaan itu adalah penjagaannya. Sesuatu yang tidak bertiang, pasti akan runtuh dan sesuatu yang tiada penjaga, pasti akan musnah dan hilang. Inilah masanya umat Islam sedar betapa Ulil amri di negara ini sentiasa mementingkan masa depan akidah dan halatuju umat Islam.

.

.

Sidang Jumaat Yang Di Rahmati Allah,

 

Mengakhiri khutbah pada minggu ini, bersempena Minggu Keharmonian antara Agama sedunia  yang disambut pada setiap minggu pertama bulan Februari, yang mana ianya bertujuan untuk mewujudkan keharmonian antara penganut agama dan mengarusperdanakan agama sebagai jalan penyelesaian terhadap konflik dunia, maka mimbar menyeru kepada umat Islam sekalian agar merenung apakah kita telah melaksanakan seruan Rasulullah SAW agar sentiasa bermuamalah dengan baik kepada semua manusia? Apakah kita telah mencontohi akhlak Baginda SAW ketika berurusan dengan bukan Islam yang berlindung di bawah pemerintahan Islam?

                                                                                                                 .

Menerusi akhlak dan sikap kita ini, insyaAllah dengan izin-Nya masyarakat bukan Islam akan tertarik dengan medan dakwah bil hal kita.  Mudah-mudahan dengan kita kembali merenung dan menilai perjalanan hidup Baginda, kita mampu berdakwah dengan akhlak dan prinsip-prinsip  yang telah digariskan oleh agama kita. Semoga dengan itu juga, kita mampu menterjemahkan Islam sebagai agama “Rahmatan lil ‘Alamin” .

.

 Marilah kita sama-sama mengambil peluang ini untuk mengeratkan silaturrahim sesama Islam dan meningkatkan dakwah kepada bukan Islam menerusi toleransi dan kemuliaan akhlak kita seperti yang digariskan oleh Islam yang suci. Yakinlah, seluruh umat Islam bertanggungjawab mengekalkan keharmonian dan sebab itulah kita perlu menolak sebarang unsur yang boleh memecahbelahkan perpaduan antara kaum dan agama.

.

Percayalah, menerusi sifat-sifat yang dinyatakan tadi akan mampu melenyapkan salah faham mereka terhadap Islam selama ini hasil dari propaganda media barat yang memusuhi Islam. Semoga negara yang tercinta ini terus maju, aman dan damai, dan menjadi payung serta pelindung kepada Islam dan umatnya. Bayangkan, segala kenikmatan dan kebahagian pasti akan dirasai oleh seluruh umat hasil mengamalkan sifat dan akhlak yang telah disebutkan.

.

Mengakhiri khutbah marilah sama-sama kita merenung firman Allah dalam surah al-Imran ayat 64:

قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ تَعَالَوْا إِلَىٰ كَلِمَةٍ سَوَاءٍ بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمْ أَلَّا نَعْبُدَ إِلَّا اللَّـهَ وَلَا نُشْرِ‌كَ بِهِ شَيْئًا وَلَا يَتَّخِذَ بَعْضُنَا بَعْضًا أَرْ‌بَابًا مِّن دُونِ اللَّـهِ ۚ فَإِن تَوَلَّوْا فَقُولُوا اشْهَدُوا بِأَنَّا مُسْلِمُونَ ﴿٦٤

Maksudnya: “Katakanlah: Wahai Ahli Kitab, marilah kepada satu kalimah yang sama antara kami dengan kamu, iaitu kita tidak menyembah melainkan Allah, dan kita tidak sekutukan dengan-Nya sesuatupun; dan jangan sebahagian dari kita mengambil sebahagian yang lain sebagai tuhan selain dari Allah. Kemudian jika mereka berpaling, maka katakanlah kepada mereka: Saksikanlah bahawa kami adalah orang Islam.”

.

kj harmoni 2

.

.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

Mengharmonikan Masyarakat

 (1 Februari 2013 / 20 Rabiulawal 1434H)

.

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ اللهُ وَبَرَكَاتُه

.

Posted by; shafiqolbu

sign s

.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: