KJ: Tanggungjawab Rakyat

بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

.

Khutbah Jumaat: Tanggungjawab Rakyat

kj pembuka 1

kj t.jawab 1

kj pembuka 3

 .

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Saya berpesan kepada diri saya dan menyeru kepada sidang Jumaat yang dikasihi sekalian, marilah sama-sama kita bertaqwa kepada Allah SWT dengan sebenar-benar taqwa serta melaksanakan segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kehidupan kita diberkati di dunia dan di akhirat. Pada hari ini mimbar akan membincangkan khutbah bertajuk: TANGGUNGJAWAB RAKYAT”.

.

.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Pembentukan sesebuah negara dan menentukan kuasa politik merupakan suatu tuntutan dalam Islam dan ianya termasuk dalam tuntutan fardu kifayah kerana ianya mempunyai kaitan langsung dengan perlaksanaan agama dan syariah. Berdasarkan pandangan ahl al-Sunnah dan jumhur ulama menyatakan bahawa pemilihan ketua negara hendaklah dipilih secara pilihanraya dengan memberi kuasa kepada rakyat untuk menentukan sesebuah kerajaan yang memerintah.

.

Pemilihan ini merupakan ikatan kontrak di antara pemerintah dengan rakyat. Menurut pandangan seorang ulama terkenal Abdul Wahab Khallaf di dalam kitabnya al-Siyasah al-Shariyyah bahawa: Ketua negara dalam pemerintahan adalah sama dengan pemerintahan negara-negara yang berperlembagaan kerana khalifah mendapat kuasa daripada rakyat. Kedaulatan ini kekal bergantung kepada kepercayaan dan keupayaan dalam pemerintahan untuk menjaga kemaslahatan umat.

 

Justeru sebagai pemerintah yang dipilih dan dilantik oleh rakyat maka hendaklah melaksanakan segala amanah dan tanggungjawab dari rakyat.

Firman Allah SWT dalam surah 8 Al-Anfal, ayat 27 :

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَخُونُوا اللَّـهَ وَالرَّ‌سُولَ وَتَخُونُوا أَمَانَاتِكُمْ وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ ﴿٢٧﴾ 

 

Maksudnya: Wahai orang yang beriman! Janganlah kamu mengkhianati (amanah) Allah dan Rasul-Nya, dan (janganlah) kamu mengkhianati amanah-amanah kamu, sedang kamu mengetahui (salahnya).

 .

Dan sabda Rasulullah SAW:

kj t.jawab 2Mafhumnya: Ingatlah! Setiap orang daripada kamu adalah pemimpin dan setiap kamu bertanggungjawab terhadap apa yang dipimpinnya. (Riwayat al-Bukhari)

 

.

.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Mimbar ingin menyatakan bahawa pemilihan pemerintah begitu penting untuk merealisasikan kewujudan sebenar umat Islam. Oleh itu, pemerintah mesti diwujudkan dan dilantik untuk memimpin umat Islam kerana sebab-sebab berikut antaranya:

 .

Pertama: Merupakan tanggungjawab terbesar yang diperintahkan oleh Allah SWT kepada hamba-hamba-Nya agar mereka bersatu dengan cara berpegang kepada agama Allah SWT dan tidak berpecah atau bertelagah sesama sendiri. Sesuatu umat tidak akan terselamat daripada angkara perpecahan dan pertelagahan melainkan apabila mereka menyerahkan kepimpinan mereka kepada seorang ketua, iaitu ketua yang dapat menyatukan mereka dan semua pendapat tunduk kepada kebijaksanaannya.

 

Kedua: Kedudukan pemerintah di kalangan rakyat adalah umpama paksi pada sesuatu binaan. Dialah yang akan merealisasikan perpaduan dan menjaga keutuhan mereka melalui kepimpinannya. Jawatan tersebut amat perlu demi kestabilan undang-undang dan keharmoniaan.

Ketiga: Sebahagian besar perlaksanaan hukum-hakam dalam syariat Islam tertakluk kepada kuasa pemerintah. Hukum-hakam itu tidak mungkin dapat dilaksanakan kecuali melalui kuasa dan arahan pemerintah, seperti menghakimi kes-kes mahkamah, melantik para penguasa, mengisytiharkan halangan (al-hajr) dan perang, memeterai perdamaian dan sebagainya. Oleh itu, bagi membolehkan hukum-hakam syarak dilaksanakan sepenuhnya dengan cara yang betul dan diterima oleh Allah SWT, mestilah ada pemerintah yang akan melaksanakan hukum-hakam itu dan memantau perlaksanaannya.

 

Keempat: Dalam syariat Islam, terdapat satu kategori hukum yang disebut sebagai hukum-hakam imamah (pemerintahan) atau hukum-hakam siasah syar’iyyah (politik Islam). Hukum-hakam dalam kategori ini bersifat fleksibel dan syarak tidak memutuskannya secara terperinci. Sebaliknya hukum-hakam dalam kategori ini diserahkan kepada pendapat dan ijtihad pemerintah berdasarkan kepentingan dan keadaan umat Islam.

Kelima: Umat Islam sentiasa terdedah kepada kemunculan kumpulan pelampau di kalangan mereka yang menimbulkan ketidakstabilan dalam masyarakat Islam. Mereka didorong oleh hawa nafsu atau fahaman-fahaman sesat yang berselindung di sebalik nama agama atau pemulihan masyarakat.

.

.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Bagi merealisasikan tanggungjawab rakyat ini maka para ulama’ telah menetapkan beberapa syarat untuk menentukan kelayakan seseorang pemimpin itu antaranya ialah keupayaan jasmani, kelayakan undang-undang, kelayakan ilmu, adil dan menguasai ilmu siasah, peperangan dan pentadbiran.

Menurut al-Mawardi di dalam kitabnya al-Ahkam al-Sultaniyyah bahawa: Seorang pemimpin itu hendaklah mempunyai pemikiran yang tajam untuk menjaga siasah umat, pentadbiran yang menjamin kemaslahatan, berani, berupaya mempertahankan negara dan berjihad menentang musuh.

Sesungguhnya pemimpin yang baik ialah pemimpin yang sentiasa mengutamakan rakyat, tidak menggadaikan agama kerana kepentingan, berilmu, mempunyai visi dan pandangan jauh untuk membina bangsa dan negara. Ingatlah bahawa tanggungjawab rakyat ini sekiranya tidak diberikan kepada mereka yang benar benar berhak, nescaya masa depan negara akan hancur dan hidup rakyat akan merana. Justeru kita sebagai rakyat hendaklah memilih pemimpin yang mampu membina masa depan rakyat dan negara.

 

Sabda Rasulullah SAW:

kj t.jawab 3Maksudnya: Apabila amanah itu di sia siakan, maka tunggulah kehancuran. Sahabat bertanya: Bagaimana mensia-siakannya. Rasulullah SAW menjawab: Apabila sesuatu jawatan itu di serahkan kepada orang orang yang bukan ahlinya, maka tunggulah saat kehancuran. (Riwayat al-Bukhari)

 

.

.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Berdasarkan kepada situasi ini maka menjadi kewajipan kepada kita untuk membuat keputusan bijak dalam membentuk sebuah kerajaan yang dapat membela kesucian agama dan keamanan negara. Justeru, sebagai umat Islam, mimbar menyeru untuk melaksanakan tanggungjawab ini dengan membuat keputusan yang tepat dan tidak secara sewenang-wenangnya dan tidak juga boleh diendahkan begitu saja.

Janganlah kita terpengaruh dengan emosi dalam membuat sesuatu keputusan dan tindakan kerana menyesal kemudian hari tiada gunanya.

.

Ingatlah bahawa keputusan kita ini menentukan masa depan kita. Di tangan kitalah yang menentukan nasib anak cucu kita. Maka buatlah keputusan yang sewajarnya kerana kita yang bertanggungjawab membina masyarakat Islam. Mungkin ada sesetengah daripada kita yang ingin melihat menang sorak tanpa memikirkan kampung lamanya mungkin tergadai.

 

Janganlah kita memilih untuk berpatah arang, berkerat rotan, bergembira melihat yang kalah menjadi abu dan berpuas hati walaupun yang menang akan menjadi putung-putung arang. Kita seharusnya menghayati semangat ‘biduk berlalu kiambang bertaut’.

.

.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

Mengakhiri khutbah pada minggu ini, mimbar yang mulia ini ingin mengingatkan sidang jemaah sekali lagi, bahawa soal memilih pemimpin mempunyai kaitan dengan perbuatan yang tidak terlepas dari penghakiman Allah SWT terhadap kita pada hari akhirat kelak. Justeru, selari dengan perkembangan pilihanraya ini, maka mimbar menyeru seluruh umat Islam agar berlaku adil dalam menentukan kepimpinan dengan mengambil kira ciri-ciri yang telah disebutkan tadi. Ingatlah di tangan kitalah kuasa yang menentukan masa depan sesebuah negara.

.

Percayalah negara yang diperintah oleh kepimpinan yang berwibawa dan konsisten akan menjamin segala dasar-dasar dilaksanakan dengan penuh tanggungjawab dan beramanah lagi adil serta saksama. Sebaliknya kestabilan, keselamatan dan keharmonian negara tidak akan dicapai jika diperintah oleh golongan yang tidak mempunyai sifat amanah dan hanya memburu jawatan.

.

Mimbar juga mengambil kesempatan pada hari ini, sempena dengan Hari Pekerja yang disambut pada 1 Mei setiap tahun, menyeru kepada semua pekerja marilah sama-sama kita mengingatkan sesama kita bahawa tujuan dan matlamat bagi setiap pekerjaan adalah untuk mendapat keberkatan dan keredhaan dari Allah SWT. Sebagai seorang pekerja kita hendaklah sentiasa mengamalkan sifat sabar dan bertawakal serta berdoa kepada Allah SWT dalam menghadapi ujian dan cabaran dalam pekerjaan. Insyaallah segala usaha dan perkerjaan kita akan dikira sebagai satu ibadah dan berpahala di sisi Allah SWT.

.

Marilah sama-sama kita merenung firman Allah SWT dalam surah 26 As- Syuaraa’, ayat 215-217:

وَاخْفِضْ جَنَاحَكَ لِمَنِ اتَّبَعَكَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ ﴿٢١٥﴾ فَإِنْ عَصَوْكَ فَقُلْ إِنِّي بَرِ‌يءٌ مِّمَّا تَعْمَلُونَ ﴿٢١٦﴾ وَتَوَكَّلْ عَلَى الْعَزِيزِ الرَّ‌حِيمِ ﴿٢١٧﴾

 

Maksudnya: Dan hendaklah engkau merendah diri kepada pengikut-pengikutmu dari orang yang beriman. Kemudian jika mereka berlaku ingkar kepadamu, maka katakanlah: Sesungguhnya aku berlepas diri dari apa yang kamu lakukan! Dan berserahlah kepada Allah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Mengasihani.

 .

 

 .

.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

Tanggungjawab Rakyat

(03 Mei 2013 / 22 Jamadilakhir 1434H)

.

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ اللهُ وَبَرَكَاتُه

.

Posted by; shafiqolbu

sign s

.

.

3 responses to this post.

 1. Posted by ZUL on 09/05/2013 at 9:29 am

  Salam, apa hukum kalau bawak Al Quran dlm beg ke dalam tandas kerana takut begi dicuri atau bawa HP yg ader Al Quran, aderkah hukum Makhruh mengikut pandangan IKIM FM.

  Reply

 2. Salam,
  IKIM FM??
  Perbuatan tersebut adalah mencemar kesucian Al-Quran…. cara sepatutnya adalah meminta jasa baik seseorang di luar tandas atau peniaga berdekatan supaya menjaga/menumpang sebentar beg tersebut.

  Reply

 3. Posted by ina on 13/05/2013 at 3:42 pm

  assalam…maaf kerana soalan saya tidak berkaitan tapi saya perlu kan jawapan,soalan saya seandainya kita baru menyedari yang suci dari haid kita itu tidak betul(sedangkan selama ini kita yakin dgn apa yg dilakukan), apakah sah solat dan puasa kita selama ini? dan apakah yang patut dilakukan..trima kasih.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: