Pengalaman Pahit Mangsa Coronavirus

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ 

Pesakit

 .

Hussein sering melawat bapanya yang dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) sebuah hospital di Dhahran yang terletak di wilayah timur, Arab Saudi terutama pada hari-hari terakhir sebelum bapanya meninggal dunia.

 

Pada hari ketiga selepas kematian bapanya akibat jangkitan pada sistem pernafasan, Hussein al-Sheikh mula berasa tidak sedap badan dan demam. Demam kuat yang dihidapi pemuda Arab Saudi berusia 27 tahun itu menyebabkan dia terasa seperti hendak mati.

“Suhu badan saya sangat tinggi, tahap oksigen dalam darah pula amat rendah. Saya rasa sungguh penat hingga tidak mampu berjalan dan sebarang aktiviti membuatkan saya batuk,” kata Hussein, pelajar peringkat Doktor Falsafah (PhD) yang melanjutkan pengajian di Kanada. Bagi mengelakkan sebarang jangkitan, dia memakai topeng muka berwarna hijau.

Penyakit itu kemudian turut menjangkiti abangnya, Abdullah dan adiknya, Hanan menyebabkan mereka kemudian mendapatkan rawatan di hospital berhampiran daerah oasis, Ahsa. Ahsa merupakan satu kawasan popular dengan ladang kurma yang terpisah dari bandar besar Riyadh dan Dammam oleh padang pasir yang terbentang luas,

Doktor percaya, bapa mereka, Mohammed al-Sheikh, menjadi mangsa jangkitan sejenis virus baharu dikenali sebagai coronavirus. Ia dilihat hampir sama dengan penyakit Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS) yang mula muncul di negara-negara Teluk tahun lalu. Sehingga kini, 42 kes virus tersebut di Arab Saudi telah menyebabkan 27 kematian dengan 12 daripadanya merupakan rakyat negara tersebut.

Rentetan itu, terdapat kebimbangan antarabangsa berhubung penemuan tersebut. Ia merupakan virus daripada keluarga patogen sama yang pernah mencetuskan wabak SARS di seluruh dunia selepas bermula di Asia pada tahun 2003. Seramai 775 orang terbunuh disebabkan jangkitan SARS.

Beberapa kematian dipercayai akibat virus baharu tersebut berlaku di Britain dan Perancis. Kebanyakannya membabitkan mangsa yang pernah berkunjung ke Asia Barat. Setakat ini, sebanyak 55 kes di seluruh dunia telah disahkan melalui ujian darah.

Sehubungan itu, pakar dari Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) telah melawat Ahsa untuk menjalankan siasatan berhubung penyebaran virus tersebut dengan kerjasama pihak berkuasa Arab Saudi.

Baru-baru ini, pegawai kanan WHO mengatakan bahawa coronavirus itu dipercayai boleh menjangkiti mereka yang berhubung rapat dengan pesakit.

Penolong Ketua Pengarah WHO, Keiji Fukuda berkata, bagaimanapun, masih tiada bukti bahawa virus itu mampu kekal untuk menyebarkan wabak dalam masyarakat sekali gus menjadi pandemik.

 .

.

Tanda Jangkitan

Seorang pakar kesihatan awam yang enggan dikenali memberitahu, seseorang itu dipercayai boleh dijangkiti jika berada di dalam ruang kecil dan tertutup bersama pesakit dalam satu tempoh masa yang lama.

Mohammed yang menderita penyakit diabetes telah ditahan di hospital kerana demam panas dan kandungan gula rendah dalam darah tidak tahu virus sebenar yang menjangkiti. Dia koma dua hari sebelum meninggal dunia.

“Doktor sendiri tidak tahu apa yang berlaku. Dua hari selepas dimasukkan ke wad, bapa masih mampu bercakap, menyuap makanan sendiri dan pergi ke tandas. Bagaimanapun, secara tiba-tiba dia berubah menjadi lebih teruk dan diberi steroid serta bantuan oksigen pada tahap tertinggi. Dia meninggalkan kami tanpa sempat mengucapkan selamat tinggal,” jelas Hussein merujuk kepada kematian bapanya.

Berikutan khabar angin mengenai tahap virus di Ahsa, ahli keluarga pesakit yang dijangkiti telah dimasukkan ke hospital dan diminta pihak berkuasa agar tidak bercakap dengan media.

Hussein berkata, dia percaya bapanya telah dijangkiti coronavirus sewaktu berada di ICU hospital tersebut. Dia turut menerima kesannya selepas menghabiskan masa berjam-jam melawat bapanya yang menghembuskan nafas terakhir pada 15 April lalu.

Bagaimanapun, perkara itu dinafikan Pengurus Besar Hospital Umum Al-Moosa, Malek al-Moosa. Sebaliknya beliau percaya pesakit sebenarnya telah terdedah kepada sumber virus di luar hospital tersebut.

Fukuda pula menegaskan, sehingga kini masih tidak jelas bagaimana virus itu merebak.

Daripada empat ahli keluarga Mohammed al-Sheikh yang jatuh sakit, hanya Abdullah, 33, didapati positif menghidap coronavirus. Sampel darah Mohammed, Hussein dan Hanan masih diuji. Namun kemungkinan mereka juga turut dijangkiti adalah tinggi.

Sumber – REUTERS

.

.

والله أعلم بالصواب

Wallahu A’lam Bish Shawab

 (Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar)

.

.

Artikel Berkaitan:

  1. Doa Menghindari Wabak Penyakit  (Klik Di Sini)
  2. Ambil Langkah  Berjaga-Jaga Jika Ke Timur Tengah  (Klik Di Sini)

.

وَالسَّلاَمْ

.

Posted by; shafiqolbu

sign s

.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: