Doa Amalan Ketika Menghampiri Hajarul Aswad

بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

.

Apabila menghampiri Hajarul Aswad, ucapkanlah pujian kepada Allah سبحانه وتعالى dan bacalah selawat ke atas Rasulullah dan keluarganya sambil mengangkat dan melambaikan tangan kanan, kemudian memohonlah kepada Allah سبحانه وتعالى agar ibadah umrah/haji diterima oleh Allah سبحانه وتعالى.

Berusahalah untuk mengucup Hajarul Aswad tetapi jangan sampai bertolak-tolak dan menzalimi orang sekeliling, jika tidak dapat cubalah menyentuhnya pula. Sekiranya tidak memungkinkan juga, cukuplah sekadar dengan isyarat sahaja sambil membaca doa berikut:

.

Doa Ketika Melintasi Rukun Hajar Aswad.

Allâhumma amânatî addaytuhâ, wamitsâqî ta’ahadtuhu litasyhadalî bilmuwâfâti. Allâhumma tashdîqan bikitâbika wa ’alâ sunnati nabiyyika shalawâtka ‘alayhi wa âlihi. Asyhadu allâilâha illallâhu wahdahu lâ syarîkalah, wa anna Muham-madan ‘abduhu warasûluh, amantu billâhi wa kafartu biljibti waththâghûti wallâta wal ’uzzâ wa `ibâdatisy syaythâni wa `ibâdati kulli niddin yud’â min dûnillâh.

Allâhumma ilayka basathtu yadî, wa fimâ ‘indaka ‘azhumat raghbatî, faqbal subhatî waghfirlî warhamnî. Allâhumma innî a’ûdzubika minal kufri walfaqri wa mawâqifil khizyi fiddun-yâ wal âkhirah.

.

Ya Allah! Daku telah tunaikan amanatku dan kupenuhi janjiku agar Dikau saksikan daku sebagai orang yang memenuhi janji. Ya Allah! Daku mengakui kebenaran kitab-Mu dan sunnah Nabi-Mu . Daku mengakui tiada Tuhan selain Allah Yang Maha Esa, Tiada sekutu bagiNya. Sesungguhnya Nabi Muhammad adalah HambaMu dan RasulMu. Daku mempercayai Allah سبحانه وتعالى, dan menghindari berhala dan thaghut, Lata dan ‘Uzza, dan menolak segala bentuk pengabdian kepada syaitan dan semua sesembahan selain Allah سبحانه وتعالى.

Ya Allah! KepadaMu daku hulurkan tanganku, dan pada apa yang ada di sisiMu kuarahkan keinginanku yang besar. Ya Allah! Terimalah tasbihku, ampuni daku dan sayangi daku. Ya Allah! Daku berlindung kepada-Mu dari kekufuran dan kefakiran serta daripada segala perbuatan yang hina di dunia dan akhirat.

(Kitab Nubdzah min Asraril Hajj)

.

.

والله أعلم بالصواب

Wallahu A’lam Bish Shawab

 (Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar)

.

.

وَالسَّلاَمْ

.

>> shafiqolbu

.

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: