Doa Qunut Nazilah Bagi Kemaslahatan Ummah

بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

.

Sejak akhir-akhir ini, agama dan umat Islam semakin rakus dihina oleh golongan musuh dan anti Islam. Keadaan seperti inilah perlunya umat Islam bersatu membaca Doa Qunut Nazilah terutama Doa Qunut Nazilah bagi kemaslahatan ummah sebagai bentuk simpati terhadap kaum Muslimin.

 

Kaum muslimin semuanya adalah saudara, tiada batas yang menghalang persaudaraan mereka, merupakan suatu yang amat menyedihkan umat ini dikala melihat saudara seimannya diinjak-injak oleh musuh Allah سبحانه وتعالى, dizalimi, dihina, ditindas dan dikenakan pelbagai sekatan, padahal mereka tidak melakukan kesalahan kecuali kerana mereka ingin mempertahankan maruah dan tanahairnya.

Mereka memerlukan bantuan dan perpaduan, tidak ada yang menolong mereka kecuali Allah سبحانه وتعالى kemudian kita sebagai saudaranya, apabila kita tidak dapat membantu secara langsung, kita masih ada harta yang boleh kita hantar dan masih ada dorongan pemacu semangat jihad serta usaha berdoa agar mereka diselamatkan dan mendapat kemenangan dalam menegakkan syari’at Allah سبحانه وتعالى. Doakan agar musuh-musuhnya baik dari dalam mahupun dari luar dihancurkan dan semoga rancangan jahat mereka berbalik menjadi bumerang bagi mereka sendiri.

 .

Doa Qunut Nazilah Kemaslahatan Ummah SQ .

“Ya Allah! Sesungguhnya kami memohon pertolongan-Mu, memohon keampunan-Mu, kami memohon petunjuk dari-Mu, kami beriman kepada-Mu, dan kami berserah kepada-Mu, dan kami memuji-Mu dengan segala kebaikan, kami mensyukuri dan tidak mengkufuri-Mu, dan kami melepaskan diri dari orang yang derhaka terhadap-Mu.

 

Ya Allah! Hanya kepada-Mu kami menyembah, kepada-Mu kami bersolat dan sujud, kepada-Mu jualah kami bersegera datang dan kepada-Mu kami bergegas. Kami mengharapkan rahmat-Mu dan kami takut akan azab-seksa-Mu; Sesungguhnya azab-seksa-Mu yang sebenar pasti akan menimpa orang-orang kafir.

 

Ya Allah! Muliakanlah Islam dan masyarakat Islam. Hentikanlah segala macam kezaliman dan permusuham, bantulah saudara-saudara kami di mana sahaja mereka berada. Angkatlah dari mereka kesusahan, bala, peperangan dan permusuhan.

 

Ya Allah! Selamatkanlah kami dari segala keburukan dan janganlah Dikau jadikan kami tempat turunnya bencana, hindarkanlah kami dari segala bala kerana tidak sesiapa yang dapat menghindar-kannya melainkan Dikau, ya Allah!

 

Ya Allah! Limpahkanlah selawat-Mu ke atas hamba-Mu dan rasul-Mu Muhammad, keluarga dan kesemua para sahabatnya.”

.

.

والله أعلم بالصواب

Wallahu A’lam Bish Shawab

 (Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar)

.

.

Artikel Berkaitan:

Doa Qunut Nazilah  (Klik Di Sini)

.

وَالسَّلاَمْ

.

Posted by; shafiqolbu

.

.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: