Iktibar Daripada Kehilangan Pesawat MH 370

بِسۡـــــــــمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

ikhtibar dari musibah.

Sudah lebih 30 jam kehilangan pesawat B777-200 MH 370 yang membawa 239 penumpang Kuala Lumpur ke Beijing masih belum terjawab. Kerajaan Malaysia dengan kerjasama 7 negara lain beserta 78 aeroangkasa dan kapal laut sedang bertungkus lumus tanpa henti mengesan pesawat tersebut. Tragedi ketiga selepas tragedi 4 Disember 1977 di Tanjung Kupang Johor dan Tawau (1995) yang menimpa pesawat syarikat penerbangan nasional negara (MAS) ini amat membingungkan.

 

Semua orang yang waras melahirkan rasa terkejut, simpati dengan kejadian ini. Pesawat Boeing 777-200s adalah pesawat yang paling selamat dalam sejarah dan dikendalikan oleh 2 pilot berpengalaman. Insiden kehilangan yang berlaku ini adalah suatu yang luar biasa mengatasi kecerdikan manusia dan kecanggihan teknologi.

 

Dalam kita menanti penuh debaran kepada pengakhiran apa sebenar terjadi dengan pesawat ini, kita hendaklah bersabar, bertawakal, redha, dan bertakwa kepada Allah سبحانه وتعالى. Sewajarnya insiden ini dapat membantu kita insaf dan kembali dekat dengan Allah yang Maha Khaliq. Allah Lebih Arif dan Maha Mengetahui segala apa yang berlaku di langit dan bumi serta di antara keduanya!

 

Takziah diucapkan dan kita bersimpati dengan keluarga yang terlibat. Kita janganlah pula menambah tekanan dan turut terlibat menyebarkan khabar angin dan berita palsu melalui blog dan media2 sosial. Cubalah kita meletakkan diri kita bersama hati dan perasaan keluarga atau mereka yang berada di dalam pesawat malang itu.

 

Musibah ini perlu ditanggung dan dirasai bersama oleh semua orang, terutama seluruh rakyat Malaysia khasnya tanpa mengira agama, bangsa atau keturunan. Terimalah kejadian yang menimpa MH370 dan mereka yang terlibat sebagai insan malang yang harus diambil iktibar yang menginsafkan kita.

 

Marilah kita bersatu dan melahirkan perasaan simpati dan membantu melalui Solat Hajat dan Doa mohon kepada Allah سبحانه وتعالى agar penumpang dan kru yang berada dalam pesawat MH370 segera dijumpai serta diberikan keselamatan kepada semua pihak yang terlibat dalam operasi mencari dan menyelamat.

.

.

والله أعلم بالصواب

Wallahu A’lam Bish Shawab

(Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar)

.

.

Artikel Berkaitan:

Solat Sunat Hajat (Klik Di Sini)

.

.

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ اللهُ وَبَرَكَاتُه

.

~ shafiqolbu ~

.

.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: