KJ :  Islam Panduan Kehidupan

بِسۡـــــــــمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

.

Khutbah Jumaat: “Islam Panduan Kehidupan”

 

.

kj hidup bersatu padu

.

.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

.

Saya berpesan kepada diri saya dan menyeru sidang Jumaat yang dikasihi sekalian, marilah sama-sama kita berusaha meningkatkan ketaqwaan kepada Allah SWT dengan melaksanakan segala perintah-Nya dan menjauhi segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kita semua beroleh kebahagiaan di dunia dan juga di akhirat. Tajuk khutbah yang akan dibicarakan pada hari ini ialah: “ISLAM PANDUAN KEHIDUPAN”.

.

.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

.

Sebagai seorang Islam yang mengaku beriman kepada Allah SWT, kita hendaklah melahirkan kesyukuran dengan sebanyak-banyaknya di atas segala nikmat pemberian-Nya terutamanya kerana diberi peluang untuk meneruskan kehidupan di bumi Allah ini dengan aman dan damai. Dalam suasana sedemikian kita dapat sama-sama melaksanakan ibadah dengan baik dan sempurna. Sesungguhnya kejayaan dalam ertikata yang sebenarnya ialah kejayaan yang diperolehi hasil dari kepatuhan dan ketaatan yang tidak berbelah bahagi terhadap ajaran Islam yang dibawa oleh Rasulullah SAW melalui al-Qur’an dan as-Sunnah.

Satu jaminan telah diberikan bahawa golongan ini bukan sahaja mendapat kejayaan yang sebenar, bahkan mereka tidak menyeleweng dan tersesat dari jalan yang diredhai Allah. Sebagaimana hadith Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Imam Malik:

Mafhumnya: “Aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang kamu tidak akan sesat selagi kamu berpegang dengan kedua-duanya iaitu Kitab Allah (al-Qur’an) dan Sunnah Rasul-Nya.” (Riwayat al Malik)

.

.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

.

Sedarilah bahawa Islam adalah panduan kehidupan yang telah disediakan oleh Allah, pencipta yang maha mengetahui akan segala kehendak dan keperluan manusia. Oleh itu sebagai umat Islam yang mengaku beriman kepada Allah SWT, maka kita hendaklah menolak segala unsur yang bercanggah dengan ajaran Islam yang sebenar atau dengan kata kata lain perkara khurafat.

Apakah yang dimaksudkan dengan khurafat ini. Secara ringkasnya mimbar yang mulia ini ingin menyatakan bahawa khurafat ialah satu amalan yang tidak mempunyai hakikat kebenaran, dari sudut akidah Islam bermaksud kepercayaan kepada sesuatu yang menyalahi syariat yang dibawa oleh Rasulullah SAW. Umat Islam wajib beriktiqad dan berpegang bahawa agama Islam adalah merupakan agama suci daripada sesuatu yang tidak berfaedah.

Sebagai contoh jika pada zaman jahiliah, orang arab yang ingin musafir, mereka akan bertanya terlebih dahulu kepada berhala yang mereka sembah, adakah perjalanan ini aman atau berbahaya, mereka juga akan merujuk kepada tukang tilik nasib untuk meramal apa yang akan berlaku pada masa akan datang. Maka pada zaman moden ini, perkara yang sama masih berlaku, kegiatan meramal nasib, sihir adalah beberapa contoh jahiliah moden yang masih berlaku di dalam masyarakat kita.

Golongan ini berkata, bukan tidak percaya kepada Allah SWT dan bukan menyimpang daripada ajaran Islam, tetapi mereka masih percaya kepada khurafat dan tahyul, hanya untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT, maka berlakulah kecelaruan minda iaitu perbuatan mencampuradukkan khurafat dengan ibadah.

Anggapan mereka seumpama ini adalah salah dan ditegah oleh Islam. Mimbar ingin menyatakan bahawa percaya kepada pokok, kubur, telaga dan lautan dianggap mempunyai kuasa selain Allah SWT boleh membawa kepada syirik, percaya kepada sial, memuja jin dengan meminta pertolongan darinya seperti dilakukan sesetengah bomoh dan dukun juga membawa syirik dan menyesatkan. Mereka yang bersahabat dan menggunakan bantuan jin pula seperti tukang sihir dan penilik nasib, adalah tergolong di kalangan orang-orang yang jahil dan menzalimi diri sendiri.

Allah SWT berfirman dalam surah al-Jin ayat 6:

وَأَنَّهُ كَانَ رِجَالٌ مِّنَ الْإِنسِ يَعُوذُونَ بِرِجَالٍ مِّنَ الْجِنِّ فَزَادُوهُمْ رَهَقً

Maksudnya: “Dan sesungguhnya adalah (amat salah perbuatan) beberapa orang dari manusia, menjaga dan melindungi dirinya dengan meminta pertolongan kepada ketua-ketua golongan jin, kerana dengan permintaan itu mereka menjadikan golongan jin bertambah sombong dan jahat.”

.

Mimbar yang mulia ini ingin menyatakan bahawa Islam amat menitikberatkan tentang persoalan akidah, syariat dan akhlak. Segala amalan yang bercanggah dengan sumber asal al-Quran dan sunnah Nabi SAW wajib ditolak. Dalam urusan perubatan kepada pesakit satu perkara harus diingat bahawa Allah SWT sahaja Yang Berkuasa Mutlak menentukan sesuatu dan menjadikannya, lebih lebih lagi sakit dan sembuh adalah hak-Nya, manusia hanya disuruh berusaha dan berikhtiar. Dalam hal ini, segala kepercayaan dan amalan yang ada sedikit sebanyak ada hubungkaitnya dengan pengaruh dari fahaman animisme, dinamisme, hindu dan lain-lain haruslah dihindarkan.

Allah SWT berfirman di dalam surah Yunus ayat 106:

وَلَا تَدْعُ مِن دُونِ اللَّـهِ مَا لَا يَنفَعُكَ وَلَا يَضُرُّكَ ۖ فَإِن فَعَلْتَ فَإِنَّكَ إِذًا مِّنَ الظَّالِمِينَ

Maksudnya: “Dan janganlah engkau (wahai Muhammad) menyembah atau memuja yang lain dari Allah, yang tidak dapat mendatangkan manfaat kepadamu dan juga tidak dapat mendatangkan mudarat kepadamu. Oleh itu, sekiranya engkau mengerjakan yang demikian, maka pada saat itu menjadilah engkau dari orang-orang yang berlaku zalim (terhadap diri sendiri dengan perbuatan syirik itu).”

.

.

Sidang Jumaat Yang Dimuliakan,

.

Kita sememangnya menyedari bahawa segala bentuk kepercayaan atau fahaman yang tergelincir daripada asas-asas keimanan yang sebenarnya adalah satu petanda buruk kepada umat Islam. Kegelinciran ini menunjukkan kelonggaran pegangan akidah umat Islam. Justeru, kita hendaklah sentiasa berhati-hati dan berwaspada terhadap segala ancaman yang boleh membawa kepada kesesatan akidah. Ini selari dengan tujuan Islam itu disyariatkan iaitu untuk memelihara kesucian ajaran Islam dan menyelamatkan umatnya daripada terpesong dengan ajaran atau amalan yang menyalahi syariat Islamiah.

Mimbar amat bimbang dengan taktik dan tipu helah kumpulan ajaran sesat tertentu. Mereka begitu licik dalam menjalankan gerakan dan aktiviti untuk menarik orang ramai termasuk golongan muda mudi menyertai kumpulan mereka. Beberapa golongan yang telah dikenalpasti hanya bertopengkan amalan perubatan tradisional yang bercampur aduk dengan amalan khurafat, berselindung di sebalik ajaran atau tariqat yang menyeleweng, dan berbagai lagi.

Menurut kajian yang dijalankan, antara kaedah yang digunapakai oleh golongan ini adalah dengan mengajar nilai-nilai yang didakwa positif dalam ajaran mereka, sedangkan pada hakikatnya ia menyalahi dan menyeleweng dari akidah Islam. Sasaran utama mereka ialah ahli korporat, ahli politik dan juga golongan profesional seperti doktor, peguam dan sebagainya. Dalam kes-kes ajaran sesat yang pernah didakwa di Mahkamah Syariah, terdapat kes-kes yang berjaya dan yang gagal dipulihkan. Sebab utama mereka gagal dipulihkan adalah ajaran tersebut telah sebati dalam jiwa mereka. Lebih malang lagi ada di kalangan mereka tergamak dan tidak segan silu mencabar ibu bapa, keluarga dan pihak berkuasa agar mengambil tindakan undang-undang ke atas mereka.

.

.

Sidang Jumaat Yang Dirahmati Allah,

.

Pada hari yang mulia ini, mimbar menyeru sidang jumaat dan seluruh umat Islam sekalian, marilah sama-sama kita menjadikan Islam sebagai panduan dalam seluruh kehidupan dengan memperkasa akidah umat Islam. Ingatlah asas utama akidah umat Islam ialah kepercayaan kepada rukun-rukun iman. Asas ini perlu dipupuk dan dibajai setiap masa dengan nilai-nilai syariat yang menjadi faktor ke arah pengembangan dan penyuburan pegangan akidah seseorang.

Oleh sebab itu, memperkasakan akidah dan keimanan kepada Allah SWT adalah satu tanggungjawab ke atas setiap muslim. Keimanan yang teguh dan kuat mampu menghindarkan diri dari terjebak dengan sebarang perkara khurafat dan dari fahaman yang menyeleweng. Umat Islam yang kuat akidahnya, sentiasa berusaha mencari dan meningkatkan pengetahuan agama diri masing-masing agar tidak terpengaruh dan terikut-ikut dengan ketaksuban sesetengah pihak yang akhirnya membawa pemahaman yang batil.

Marilah sama-sama kita meletakkan perhambaan kita kepada Allah SWT dalam segenap kehidupan dengan menjaga akidah kita daripada terpesong jauh dari landasan yang digariskan oleh Allah SWT.

Akhir sekali marilah kita merenung firman Allah SWT dalam surah al-Nisa’ ayat 136:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا آمِنُوا بِاللَّـهِ وَرَسُولِهِ وَالْكِتَابِ الَّذِي نَزَّلَ عَلَىٰ رَسُولِهِ وَالْكِتَابِ الَّذِي أَنزَلَ مِن قَبْلُ ۚ وَمَن يَكْفُرْ بِاللَّـهِ وَمَلَائِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلَالًا بَعِيدًا

Bermaksud: “Wahai orang-orang yang beriman! Tetapkanlah iman kamu kepada Allah dan Rasul-Nya, dan kepada Kitab al-Quran yang telah diturunkan kepada Rasul-Nya(Muhammad SAW), dan Kitab-kitab Suci yang telah diturunkan dahulu daripada itu. Dan sesiapa yang kufur ingkar kepada Allah, dan Malaikat-Malaikat-Nya, dan Kitab-kitab-Nya, dan Rasul-rasul-Nya dan juga Hari Akhirat, maka sesungguhnya ia telah sesat dengan kesesatan yang sejauh-jauhnya.”

.

.

بَارَكَ اللَّهُ لِي وَلَكُمْ فِى الْقُرْءَانِ الْعَظِيمِ، وَنَفَعَنِي وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيهِ مِنَ الآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيمِ، وَتَقَبَّلَ مِنِّي وَمِنْكُم تِلاَوَتَهُ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ، أَقُولُ قَوْلِي هَذَا وَاسْتَغْفِرُ اللَّهَ الْعَظِيمَ لِي وَلَكُمْ، وَلِسَائِرِ الْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ، والْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ، فَاسْتَغْفِرُوهُ فَيَا فَوْزَ الْمُسْتَعْفِرِيْنَ وَيَا نَجَاةَ التَّائِبِيْنَ

.

.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

“Islam Panduan Kehidupan”

(26 September 2014 / 1 Zulhijjah 1435H)

.

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ اللهُ وَبَرَكَاتُه

.

Posted by; shafiqolbu

.

.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: