KJ :  Hijrah Menjana Perpaduan Ummah

بِسۡـــــــــمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

1 Khutbah Jumaat SQ-shafiqolbu.

Khutbah Jumaat: “Hijrah Menjana Perpaduan Ummah”

 

.

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الْقَآئِل

وَٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ وَهَاجَرُوا۟ وَجَـٰهَدُوا۟ فِى سَبِيلِ ٱللَّـهِ وَٱلَّذِينَ ءَاوَوا۟ وَّنَصَرُوٓا۟ أُو۟لَـٰٓئِكَ هُمُ ٱلْمُؤْمِنُونَ حَقًّاۚ لَّهُم مَّغْفِرَةٌ وَرِزْقٌ كَرِيمٌ

أَشْهَدُ أَن لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَأَصْحَابِهِ أَجْمَعِينَ

أَمَّا بَعْدُ، فَيَا عِبَادَ اللهِ، إِتَّقُوا اللهَ، أُوْصِيكُمْ وَإِيَّايَ بِتَقْوَى اللهِ، فَقَدْ فَازَ لْمُتَّقُونَ

.

.

Muslimin Yang Dirahmati Allah,

.

Dikesempatan berada pada hari Jumaat yang mulia ini, saya berpesan kepada diri saya dan kepada sidang Jumaat sekalian marilah sama-sama kita meningkatkan ketaqwaan kita kepada Allah SWT dengan bersungguh-sungguh melaksanakan segala perintah-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya. Mudah-mudahan kita memperolehi keberkatan dan keredhaan serta perlindungan Allah SWT di dunia dan di akhirat. Mimbar pada hari ini akan menyampaikan khutbah bertajuk: “HIJRAH MENJANA PERPADUAN UMMAH”.

.

.

Muslimin Yang Dirahmati Allah,

.

Hari ini merupakan hari dan bulan terakhir kita berada di tahun Hijrah1435. Tahun Hijrah 1435 ini bakal meninggalkan kita dengan pelbagai peristiwa pahit dan manis untuk dikenang. Semuanya itu adalah merupakan ujian yang mematangkan kehidupan kita sebagai seorang hamba kepada Allah SWT dan tanda kasih Allah kepada hambanya agar meningkatkan keimanan dan mendekatkan diri kepada-Nya.

Perlu kita ingat bahawa dengan berjayanya hijrah yang dipelopori oleh Rasulullah SAW telah menjadi jambatan tertegaknya Daulah Islamiah kerana hijrah tersebut dipandu dan didukung oleh keimanan dan ketaqwaan yang padu. Kejayaan hijrah pertama dalam sejarah Islam ini juga telah mengubah landskap akidah, ibadah, akhlak yang membina tamadun masa depan ummah.

Firman Allah SWT dalam surah an-Nisa’ ayat 100:

وَمَن يُهَاجِرْ فِى سَبِيلِ ٱللَّـهِ يَجِدْ فِى ٱلْأَرْضِ مُرَٰغَمًا كَثِيرًا وَسَعَةً ۚ وَمَن يَخْرُجْ مِنۢ بَيْتِهِۦ مُهَاجِرًا إِلَى ٱللَّـهِ وَرَسُولِهِۦ ثُمَّ يُدْرِكْهُ ٱلْمَوْتُ فَقَدْ وَقَعَ أَجْرُهُۥ عَلَى ٱللَّـهِ ۗ وَكَانَ ٱللَّـهُ غَفُورًا رَّحِيمًا ﴿١٠٠

Maksudnya: “Dan sesiapa yang berhijrah di jalan Allah, nescaya ia akan dapati dibumi ini tempat berhijrah yang banyak dan rezeki yang makmur: dan sesiapa yang keluar dari rumahnya untuk berhijrah kepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian ia mati sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah. Dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.”

.

.

Muslimin Yang Dirahmati Allah,

.

Tidak dapat dinafikan bahawa pengertian hijrah terlalu besar. Tidak akan habis untuk diselongkar rahsianya dan tidak akan susut untuk digali perbendaharaannya. Mungkin ada sesetengah pihak memahami pengertian hijrah itu semata-mata berpindah dari satu tempat ke satu tempat yang lain sebagaimana Rasulullah SAW berhijrah dari Mekah ke Madinah.

Kefahaman bahawa hijrah Rasulullah SAW itu hanyalah semata-mata untuk memperolehi kesenangan dan mengelakkan penderitaan, adalah merupakan satu kefahaman yang sealiran dengan orientalis Barat.

.

Secara ringkas mimbar yang mulia ini ingin menyatakan bahawa hijrah sebenarnya membawa pengertian yang amat luas, iaitu keluar dari medan perjuangan yang sempit ke gelanggang yang lebih luas dan ia adalah pemisah di antara yang hak dengan yang batil. Ia juga merangkumi perpindahan kepada hidup yang lebih baik, lebih maju, lebih mulia dan lebih bermakna serta berada pada lingkungan rahmat dan keredhaan dari Ilahi.

Tanpa sifat-sifat sanggup berhijrah, mustahil kejayaan akan tercapai dan kemajuan ummah tidak akan berhasil. Ingatlah bahawa Islam tidak menyuruh kita berdiam diri dan menunggu Allah SWT memberi sesuatu kepada kita tanpa berusaha.

Firman Allah SWT di dalam surah Ar-Ra’d ayat 11 :

إِنَّ ٱللَّـهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّىٰ يُغَيِّرُوا۟ مَا بِأَنفُسِهِمْ

Maksudnya: “Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri.”

.

.

Muslimin Yang Dirahmati Allah,

.

Kekuatan utama hijrah ialah memulihkan dan mengekalkan perpaduan. Perpaduan bermaksud penggabungan samada bergabung menjadi satu atau persatuan. Dalam maksud yang lain, perpaduan bererti hubungan erat yang bersifat toleransi bagi mencapai matlamat secara jujur dan ikhlas. Perpaduan juga adalah proses menyatupadukan seluruh ummah agar membentuk satu identiti dan menanamkan perasaan cinta dan banggakan negara.

Perpaduan umat Islam iaitu berasaskan kepada kesatuan dalaman yang terzahir sebagai pautan kejiwaan dan kerohanian. Sebagaimana Allah SWT menjelaskan erti perpaduan  di dalam surah al-Hujurat ayat 10:

إِنَّمَا ٱلْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ فَأَصْلِحُوا۟ بَيْنَ أَخَوَيْكُمْ ۚ وَٱتَّقُوا۟ ٱللَّـهَ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ ﴿١٠

Maksudnya: “Sebenarnya orang yang beriman itu bersaudara maka damaikanlah di antara dua saudara kamu itu; dan bertaqwalah kepada Allah agar kamu beroleh rahmat”.

.

Sebenarnya keutuhan perpaduan sesama umat Islam tidak akan tercapai, kecuali dengan terlaksananya beberapa prinsip asas antaranya sikap tolong-menolong dalam usaha menggalakkan kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran.

Ianya perlulah dimantapkan lagi melalui aspek moral yang baik, berakhlak tinggi dan mulia seperti mempraktikkan pergaulan dan gerak kerja yang sihat, tidak bersekongkol dengan petualang dan musuh-musuh Islam yang menjadi duri dalam daging dan ranjau halangan kepada kesuburan penyebaran agama Islam.

.

Sebagai umat Islam yang berilmu dari berpendidikan tinggi maka adalah wajar bagi kita semua agar senantiasa bermuhasabah diri untuk melakukan kerja amal yang baik dan positif. Justeru hendaklah kita hindari dari terjerumus dengan gerakan-gerakan yang boleh menjurus kepada anti Islam, anti nasional, vandalisme dan anti perpaduan.

Sebaliknya marilah kita sama-sama menyokong sebarang usaha baik untuk menjana pertumbuhan ekonomi ummah secara sihat, mengekalkan kestabilan politik, menjamin kesucian dan kemurnian akidah Islam, dalam erti kata saling sayang-menyayangi antara satu sama lain walaupun berlainan bangsa dan warna kulit demi untuk menjunjung perpaduan dan keamanan negara.

Pihak berkuasa Agama dan Negeri juga disarankan agar mengambil tindakan pro aktif untuk membendung dan menangani sebarang isu yang berkaitan akidah dan agama.

Mimbar yang mulia ini ingin menyatakan bahawa umat Islam seharusnya menjadikan junjungan besar Nabi Muhammad SAW sebagai contoh teladan yang terbaik. Kejayaan Baginda SAW dalam menyatukan bangsa Arab yang bersifat asabiyah melalui ajaran Islam yang mantap telah melahirkan bangsa yang hebat dan kuat dalam sejarah tamadun dunia.

.

Rasulullah SAW memperteguhkan kewajipan memelihara hubungan persaudaraan yang menjana kepada perpaduan dan kesatuan ummah. Ini terbukti apabila Baginda ditanya oleh seorang sahabat sebagaimana yang diriwayatkan oleh Abu Ayub al-Ansari dalam hadithnya yang bermaksud: “Ya!, Rasulullah SAW bersabda kepadaku, amal yang akan memasukkan aku ke dalam syurga. Maka sabda Rasulullah SAW: ‘Engkau beribadah kepada Allah SWT  dan tidak mensyrikkan-Nya dengan sesuatu, mendirikan solat, membayar zakat dan menghubungkan persaudaraan.”

.

Mimbar yang mulia ini ingin menyatakan bahawa pada hari ini pelbagai cara telah dilakukan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab untuk melemahkan perpaduan umat Islam antaranya dengan penyebaran aliran baru yang berfahaman songsang seperti Pluralisme, Liberalisme dan sebagainya.

Mimbar yang mulia ini ingin menyatakan bahawa gerakan pemikiran Liberal mengandungi fahaman-fahaman yang didapati menyeleweng dari aspek akidah dan syariah Islam antaranya seperti berikut,

Pertama: berpegang kepada konsep Pluralisme,

Kedua: akal manusia adalah wahyu,

Ketiga: meragui ketulinan al-Quran,

Keempat: mempersoalkan metodologi pentafsiran al-Quran dan al-Hadith,

Kelima: menggesa tafsiran baru konsep ibadah dan

Keenam: mempertikaikan kriteria dan akhlak kenabian.

.

Berdasarkan kepada ciri-ciri tersebut, Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia kali ke 74 yang bersidang pada 25-27 Julai 2006, memutuskan bahawa aliran pemikiran Liberal adalah ajaran sesat dan menyeleweng daripada Syariah Islam.

Justeru, sebagai umat Islam mimbar menyeru agar tidak terikut dan terpedaya dengan golongan ini, jangan terpengaruh dengan aliran pemikiran dan tipu daya mereka. Marilah sama-sama kita mempertahankan tanah air kita ini dengan membina benteng keimanan yang kukuh dari ancaman fahaman Liberal yang boleh mengancam akidah umat Islam.

Marilah sama-sama kita berganding bahu, bersatupadu, merapatkan saf, mengeratkan perpaduan di kalangan kita agar apa jua usaha mereka ini untuk menggugat akidah ummah, meruntuh moral kehidupan, memecah keharmonian dan keamanan negara dapat dibendung dan digagalkan.

.

.

Muslimin Yang Dirahmati Allah,

.

Bersempena dengan sambutan tahun baru Hijrah 1436 ini, yang bertemakan; Perpaduan Nadi Transformasi Negara, mimbar menyeru para jemaah dan seluruh umat Islam, marilah sama-sama kita mengambil semangat perjuangan hijrah Rasulullah SAW lebih daripada 1400 tahun yang lalu dengan mempertautkan hati hati kita melalui semangat perpaduan dan bertoleransi dalam semua perkara serta janganlah kita melampaui batas dalam perkara yang telah dipersetujui.

Sikap melampaui batasan sebenarnya akan menjadi pemangkin terhadap perpecahan ummah dan kacau bilau masyarakat dan seterusnya akan melemahkan kestabilan sosio-ekonomi dan politik negara.

.

Ingatlah bahawa impian kita untuk senantiasa berada dalam keamanan dan kesejahteraan tidak akan tercapai, tanpa kita menyusun langkah-langkah strategik dan berani. Umat Islam di negara ini seharusnya mengambil iktibar dan pengajaran daripada perpecahan dan permusuhan sesama umat Islam di negara lain, yang telah mengakibatkan satu kemusnahan ummah yang paling ngeri dan dahsyat menimpa ke atas mereka.

Janganlah kita seolah-olah sedang berada di ambang kehinaan di negara sendiri. Kita seharusnya menghayati semangat ‘biduk berlalu kiambang bertaut’. Sebagai umat Islam juga mimbar menyeru, marilah sama-sama kita menghayati wasiat Raja-Raja Melayu yang telah disampaikan kepada kita sebelum merdeka dahulu, yang menyeru agar umat Islam senantiasa berpegang teguh dan bersatu padu jika ingin hidup aman damai dan selamat sejahtera.

.

Sekali lagi mimbar mengingatkan bahawa semangat Hijrah sebenarnya menjana perpaduan ummah dan ianya merupakan sebahagian daripada tuntutan Islam. Pendekatan ini wajar diteruskan kerana kita menyakini gesaan Allah SWT yang meletakkan perpaduan sebagai syarat utama kejayaan umat Islam di dunia ini dan di akhirat kelak. Semoga Malaysia yang tercinta ini terus maju, aman dan damai, dan menjadi payung serta pelindung kepada Islam dan umatnya.

Marilah sama-sama kita merenung firman Allah SWT dalam surah al-Araf ayat 96:

وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ ٱلْقُرَىٰٓ ءَامَنُوا۟ وَٱتَّقَوْا۟ لَفَتَحْنَا عَلَيْهِم بَرَكَـٰتٍ مِّنَ ٱلسَّمَآءِ وَٱلْأَرْضِ وَلَـٰكِن كَذَّبُوا۟ فَأَخَذْنَـٰهُم بِمَا كَانُوا۟ يَكْسِبُونَ ﴿٩٦

Maksudnya: “Dan Sekiranya penduduk negeri itu, beriman serta bertaqwa, tentulah Kami bukakan kepada mereka keberkatan dari langit dan bumi. Tetapi mereka mendustakan (Rasul Kami) lalu Kami timpakan mereka dengan azab seksa disebabkan apa yang mereka telah usahakan.”

.

.

بَارَكَ اللَّهُ لِي وَلَكُمْ فِى الْقُرْءَانِ الْعَظِيمِ، وَنَفَعَنِي وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيهِ مِنَ الآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيمِ، وَتَقَبَّلَ مِنِّي وَمِنْكُم تِلاَوَتَهُ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ، أَقُولُ قَوْلِي هَذَا وَاسْتَغْفِرُ اللَّهَ الْعَظِيمَ لِي وَلَكُمْ، وَلِسَائِرِ الْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ، والْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ، فَاسْتَغْفِرُوهُ فَيَا فَوْزَ الْمُسْتَعْفِرِيْنَ وَيَا نَجَاةَ التَّائِبِيْنَ

.

.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

“Hijrah Menjana Perpaduan Ummah”

(24 Oktober 2014 / 29 Zulhijjah 1435H)

.

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ اللهُ وَبَرَكَاتُه

.

Posted by; shafiqolbu

.

.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: