Khasiat Bismillah 6

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

.

Bismillaahis samii’il bashiir, alladzii laisa kamits lihii sya-un wahuwa bikulli syai-in ‘alim. Bismillahil khallaqil’aliim, alladzii laisa kamits lihii syai-un wahuwal fattaahul ‘aliim. Bismillaahil ladzii laisa kamitslihi syai-un wahuwal ‘aliimul khabiir. Bismillaahil ladzii laisa kamitslihi syai-un wahuwal ‘aliimul qadiir. Bismillaahil ‘aziizil kariim, alladzii laisa kamits lihii syai-un wahuwal ‘aziizul kariim. Bismillaahil ghafuurir rohiim, alladzii laisa kamits lihii sya-un wahuwal ghafuurur rahiim. Fallaahu khairun haafizhan wahuwa arhamar rahimiin.

.

Ertinya :

1. Dengan nama Allah Yang Maha Mendengar lagi Maha Melihat yang tiada sesuatu pun yang serupa denganNya dan Dialah Allah dengan segala sesuatu itu Maha Mengetahui.

2. Dengan nama Allah Yang Maha Pencipta lagi Maha Mengetahui yang tiada sesuatu pun yang serupa denganNya dan Dia Maha Pembuka rahmat lagi Maha Mengetahui.

3. Dengan nama Allah yang tiada sesuatu pun yang serupa denganNya dan Dia Maha Mengetahui lagi Maha Teliti.

4. Dengan nama Allah yang tiada sesuatu pun yang serupa denganNya dan Dia Maha Mengetahui lagi Maha Kuasa.

5. Dengan nama Allah Yang Maha Bijaksana lagi Maha Pemurah yang tiada sesuatu pun yang serupa denganNya dan Dia Maha Bijaksana lagi Maha Pemurah.

6. Dengan nama Allah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang yang tiada sesuatu pun yang serupa denganNya dan Dia Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Maka Allah sebaik baik Tuhan yang memelihara dan Dialah Yang Maha Penyayang.

Semoga Allah limpahkan selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW, ke atas keluarganya dan para sahabat Baginda.

.

.

Fadhilat Bismillah 6

.

Berikut ni adalah beberapa kelebihan atau khasiat ‘Bismillah Enam’ ;

  1. Penerang hati.
  2. Meluaskan rezeki.
  3. Air laut boleh menjadi tawar.
  4. Terselamat dari karam di laut.
  5. Makbul segala hajat dan cita-cita.
  6. Menghindari dari segala penyakit.
  7. Penawar belbagai jenis bisa termasuk bisa sengat binatang seperti lebah, ikan, kala jengking dan ular.
  8. Penawar segala jenis racun dan santau, seperti yang diperbuat daripada miang rebung, hempedu katak dan sebagainya.
  9. Terpelihara daripada fitnah dan bahaya musuh atau seteru.
  10. Beroleh kejayaan dan meraih kemenangan dalam peperangan.
  11. Terselamat daripada dibunuh jika dibaca kepada tubuh badan.
  12. Jika di tiup kepada perempuan nescaya kasih ia kepada kita.
  13. Menjadi selusuh kepada perempuan beranak.
  14. Jika dibaca pada minyak dan air pada malam Jumaat 3 kali, boleh memudahkan perempuan beranak jika meminumnya.
  15. Orang yang pekak jika dibaca pada telinganya selama 7 hari, nescaya mendengar.
  16. Orang gila atau yang dirasuk oleh iblis apabila dibaca ditelinga 3 kali, InsyaAllah lari iblisnya.
  17. Dijadikan jampi untuk menghalau jin dan syaitan.
  18. Dibaca di tempat yang suci, nescaya dapat melihat makhluk halus (jin, syaitan dan sebagainya)
  19. Terselamat daripada binatang buas.
  20. Memelihara tanam tanaman daripada binatang-binatang.
  21. Jika ditulis dan dijadikan azimat atau dibaca pada sawah bendang, nescaya terselamat daripada ancaman babi, tikus atau burung.
  22. Dibaca 70 kali tiap-tiap hari, nescaya akan terselamat dari ancaman raja-raja dan pembesar yang zalim yang hendak membunuhnya.
  23. Segera dibebaskan daripada penjara apabila dibaca bersungguh-sungguh.
  24. Dibaca di malam Jumaat 20 kali boleh melihat orang di dalam kubur.

.

.

Kaedah Merawat

.

Bagi merawat penyakit atau pesakit yang menderita kerana perkara di atas:

  1. Letakkan tangan di tempat yang sakit.
  2. Baca al-Fathihah dan juga ayat Bismillah Enam ini.
  3. Membaca dengan keyakinan dan hati yang khusyuk.
  4. Tiup di tangan atau di tempat yang sakit tersebut.
  5. Sapukan di tempat sakit ataupun disapukan ke seluruh badan.
  6. Iktikadkan seperti membuang sesuatu keluar dari badan pesakit.
  7. Baca juga ayat ini pada air untuk disapukan pada tempat yang sakit dan untuk di minum. Insyaallah, angin akan keluar daripada pesakit dan diikuti oleh muntah.

.

Doa ini juga boleh digunakan kepada binatang yang termakan rumput yang diracun atau yang dipatuk ular. Kaedah rawatannya adalah dengan memberi makan rumput dan meminum air yang telah dibacakan dengan doa di atas.

.

Amalkanlah ‘Bismillah Enam’ ini kerana ianya menjadi penawar segala jenis racun dan tidak memberi mudharat kepada pengamalnya jika terminum kerana gelas yang mengandungi racun akan pecah jika dipegang oleh pengamalnya. InsyaAllah.

Selamat beramal… 

.

.

والله أعلم بالصواب

Wallahu A’lam Bish Shawab

 (Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar)

.

.

Artikel Berkaitan:

1.  Bismillah  3  (Klik Di Sini)

2.  Bismillah 4  (Klik Di Sini)

3.  Bismillah 5  (Klik Di Sini)

.

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ اللهُ وَبَرَكَاتُه

.

Posted by; shafiqolbu

.

About these ads

78 responses to this post.

  1. Posted by iman on 06/07/2012 at 1:19 am

    mohon copy untuk beramal

    Reply

    • اَلسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ الله ِوَبَرَكَاتُه

      Hadiahkan bacaan al-Fatihan dan doakanlah ana sentiasa beroleh kesejahteraan dan keredhaan Allah SWT…

      Daripada Abu Darda’ RA bahawa dia mendengar Nabi Muhammad SAW bersabda yang maksudnya : “Tidaklah berdoa seorang muslim terhadap saudaranya secara ghaib (tanpa diketahui oleh saudaranya itu) melainkan akan berkatalah para malaikat, engkau juga beroleh yang seumpama dengannya.” (Riwayat Muslim).

      Selamat beramal…

      Reply

  2. Posted by wan on 18/07/2012 at 8:38 pm

    X kena ambik ijazah ka sebelum amal……?

    Reply

    • اَلسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ الله ِوَبَرَكَاتُه

      Tidak perlu ijazah..semua ilmu itu milik Allah SWT…tapi sebagai menghargai ilmu dan mensejahterakan ummah, hadiahkan bacaan al-Fatihan dan ringankanlah lidah bagi mendoakan ana agar sentiasa beroleh keredhaanNya.

      Daripada Abu Darda’ RA bahawa dia mendengar Nabi Muhammad SAW bersabda yang maksudnya : “Tidaklah berdoa seorang muslim terhadap saudaranya secara ghaib (tanpa diketahui oleh saudaranya itu) melainkan akan berkatalah para malaikat, engkau juga beroleh yang seumpama dengannya.” (Riwayat Muslim).

      Reply

  3. Posted by hamba Allah on 15/09/2012 at 9:37 am

    Assalamu’alaikummm…

    yang bernombor 15(khasiat itu)… “jika dibaca pada telinganya, insyaAllah mendengar”.

    soalannya : bagaimana hendak baca jika diri saya mengalami masalah pendengaran. saya seorang diri.. bagaimana cara amal?

    boleh kah saya baca bismillah 6 ke atas mangkuk ayat kursi dan minum dan saki baki di sapu pada telinga?.. boleh kah begitu…

    Reply

    • وَعَلَيْكُمْ السَّلاَمُ وَرَحْمَةُ الله ِوَبَرَكَاتُه

      InsyaAllah… boleh dicuba kaedah tersebut… Semoga Allah SWT memulihkan pendengarn sdr…

      والله أعلم بالصواب
      Wallahu A’lam Bish Shawab

      Reply

  4. assalamualaikum tuan.
    bagaimana pula jika kita ingin amalkan utk hajat yg sgt penting, perlukah diamalkan pd setiap solat atau ketika terjaga tgh mlm utk pengamalan?

    Reply

    • وَعَلَيْكُمْ السَّلاَمُ وَرَحْمَةُ الله ِوَبَرَكَاتُه

      Bagi hajat yang penting, bacalah seberapa banyak dan kerap yang mungkin..

      والله أعلم بالصواب
      Wallahu A’lam Bish Shawab

      Reply

  5. Posted by Hamba Allah on 04/11/2012 at 11:25 am

    salam…
    boleh ke kita amalkan bacaan ini untuk dipermudahkan jodoh..hubungan dengan kawan kita kekal selamanya.

    Reply

  6. Posted by afira on 05/11/2012 at 8:15 pm

    Assalamualaikum, sy nk tamabh kepada Hamba Allah yg tak dapat mendengar tu.. saudara boleh juge berjumpa dgn mane2 ulamak atau org atau tuan guru atau guru sufi syeikh2 mintak tolong die bacakan pada telinga saudara.. bismillah 6 ini.. boleh juge berjumpa dgn darussyifa.. perawat darussyifa pun amal rawatanh dgn bismillah 6.. klu ade rezeqi dpt berjumpa tg haron din pun lagi baik. disaping saudara amalkkanya.. tapi klu sekali tak menjadi jgn putu asa.. cari lagi para alim ulamak.. sy doakan saudarea boleh mendengar..

    Reply

    • وَعَلَيْكُمْ السَّلاَمُ وَرَحْمَةُ الله ِوَبَرَكَاتُه

      Jazaakumullahu Khiaran Kathiran…

      والله أعلم بالصواب
      Wallahu A’lam Bish Shawab

      Reply

  7. Posted by Ruhana on 09/11/2012 at 4:32 pm

    assalamualaikum, saya ingin mengamalkan ayat ini sbb skrg saya kurang sehat.mudah2an dgn izin Allah penyakit saya akan sembuh.

    Reply

  8. Posted by hamba allah on 10/11/2012 at 2:17 pm

    Salam . minta izin atau ijazah saya nak amalkan.

    Reply

  9. Posted by Nafisah on 15/11/2012 at 8:37 am

    Terima kaseh berkongsi ilmu, semoga beroleh kesihatan kesejahteraan dunia dan ahkirat…

    Reply

  10. Posted by Muhammad Naim on 23/11/2012 at 11:46 pm

    selepas solat kena baca 33 kali ke ?

    Reply

  11. mohon copy untuk beramal

    Reply

  12. Posted by ayie on 09/12/2012 at 8:34 pm

    Mohon keizanan n halal kn ya….

    Reply

  13. Posted by taufek on 19/12/2012 at 12:22 am

    hamba jjugak mohon keizinan n halal utk mengamalkn ……………….

    Reply

  14. Posted by aman on 10/01/2013 at 11:59 pm

    setiap ilmu mesti berguru

    Reply

  15. Posted by ayuna on 14/01/2013 at 11:24 am

    salam,minta izin utk beramal,kerana saya mngalami sakit ‘gangguan’

    Reply

  16. Posted by didi on 21/01/2013 at 2:00 pm

    mohon copy

    Reply

  17. Posted by nun on 23/01/2013 at 7:02 pm

    Assalamualaikum sdr …..mohon izin n halalkan ilmu2 yg sy ambil n amalkan Di dlm blog sdr…syukran atas perkogsian ilmu…mg ALLAH membalas keikhlasan sdr ….amin …

    Reply

  18. Posted by NURLIE on 02/02/2013 at 2:44 pm

    MOHON COPY

    Reply

  19. Posted by Rafidah on 05/02/2013 at 12:24 am

    mohon copy & print untuk beramal

    Reply

  20. Posted by shukri on 19/02/2013 at 10:12 am

    As Salam …mohon copy utk beramal …minta halal ilmu2 yang diambil dalam blog ini …semoga kita sama memunafaatkannya ….

    Reply

  21. Posted by beny on 23/02/2013 at 2:24 pm

    mohon copy ilmu untuk beramal dari blog ini, terimakasih

    Reply

  22. Posted by Ikram on 26/02/2013 at 12:35 pm

    mohon copy utk beramal…tq

    Reply

  23. Posted by khairulnizan on 04/03/2013 at 11:38 pm

    mohon copy ilmu dari blog ini utk beramal mudah mudahan usaha tuan yang murni ini mendapat keredhaanNYA..

    terima kasih ustaz.

    Reply

    • Amiiin…

      Akhi Khairulnizan sebarkanlah juga pada sahabat2 lain mengenai Blog Shafiqolbu ini… Selamat beramal…

      Jazaakallaahu Khair..

      Reply

  24. minta izin copy ilmu dari blog ini utk beramal
    terima kasih

    Reply

  25. Posted by Zol on 09/03/2013 at 11:19 pm

    Assalam, mohon copy & print..

    Reply

  26. Posted by sue on 15/03/2013 at 7:43 pm

    Salam…mohon izin untuk print dan amal..

    Reply

  27. Posted by Sue on 15/03/2013 at 8:17 pm

    Salam..mohon izin print dan amal..

    Reply

  28. Posted by AZRUL EFFENDY ABDULLAH on 17/03/2013 at 2:33 pm

    Assalamualaikum..mohon ijazahkan Bismillah 3, 4, 5, 6, 7 untuk saya amalkan, terima kasih

    Reply

  29. Posted by naz on 19/03/2013 at 12:29 pm

    minta izin copy ilmu dari blog ini utk beramal
    terima kasih

    Reply

  30. Posted by Saleh on 23/03/2013 at 7:10 am

    Assalam mohon copy dan amalkan kalau boleh ustaz adakan mp3 semoga Allah balas jasa ustaz

    Reply

  31. Posted by ahmad on 27/03/2013 at 10:36 pm

    mohon copy ilmu dari blog ini utk beramal mudah mudahan usaha tuan yang murni ini mendapat keredhaanNYA..
    terima kasih ustaz.

    Reply

  32. Posted by amir on 31/03/2013 at 6:15 pm

    assalamualaikom….mohon untuk copy dan diamalkn…mekaseh….

    Reply

  33. Posted by sandi on 02/05/2013 at 6:12 am

    assalamualaikum.. saya mohon izin untuk mengamalkanya.

    Reply

  34. Posted by mdli on 03/05/2013 at 9:03 pm

    minta d halalkan untuk m,amalkannya n mgunakannya.

    Reply

  35. Posted by wan on 22/05/2013 at 1:01 pm

    AsSalamualaikum’

    mohon di halalkan utk di amalkan

    Jazaakallaahu Khair..

    Reply

  36. Posted by kiambang on 28/05/2013 at 8:34 am

    Assalamualaikum… mohon saudara halalkan dunia akhirat ilmu Allah ini untuk saya amalkan. Terima kasih kerana berkongsi ilmu semoga Allah merahmati saudara. Amin

    Reply

  37. Posted by nor on 29/05/2013 at 3:05 pm

    salam saya mohon untuk beramal

    Reply

  38. Posted by Ibu on 29/05/2013 at 3:24 pm

    assalamualaikum.. saya mohon izin untuk mengamalkanya untuk anak remaja saya yang bermasalah.

    Reply

  39. Posted by syahainmie on 31/05/2013 at 8:34 am

    assalamualaikum ustaz,mohon dihalalkan untuk diamalkan,
    semoga mendapat berkat dari nya…

    Reply

  40. Posted by puterininja on 22/06/2013 at 11:27 pm

    Assalamualaikum… syukran.. semoga anta dirahmati Allah.. insyaAllah..

    Reply

  41. Posted by wan on 13/07/2013 at 3:18 am

    Assalamualaikum ustaz ana mohon izin copy dan mohon beramal dengannya mohon ijazah dari ustaz

    Reply

  42. Posted by rony wijaya on 13/07/2013 at 9:40 pm

    semoga dapat bermanfaat bagi kita semua..

    Reply

  43. Posted by faizal on 15/07/2013 at 10:08 am

    assalamualaikum, mohon izin amalannya

    Reply

  44. Posted by aisah aton on 16/07/2013 at 8:20 pm

    Assalamualaikum sdr ,…..mohon izin dan halalkan ilmu2 yg sy ambil dan amalkan.
    … semoga sdr dirahmati Allah.. insyaAllah.dan semoga ALLAH membalas keikhlasan saudara ….amin …

    Reply

  45. Posted by Akmal Fahim on 19/07/2013 at 7:05 pm

    Mohon di amalkan untuk harian … tetapi perlukah saya di ijazahkan dulu?

    Reply

  46. Posted by Mohamad on 21/07/2013 at 11:47 pm

    Mohon izin utk mengamalkan segala ilmu yang ustaz kongsikan di blog ustaz ni ya. Semoga usaha ustaz ini akan mendapat keredhaanNya serta kesejahteraanNya dan sentiasa dilimpahkan rahmat oleh Nya. Amin,..

    Reply

    • AMIN…

      Reply

      • Posted by roslina on 02/08/2013 at 12:41 am

        rumah tangga saya selalu x bahagia. tak tahu apa sebabnya.kadang-kadang rasa kosong saja.adakah ayat ni boleh membantu.saya sayangkan anak-anak.

      • وَعَلَيْكُمْ السَّلاَمُ وَرَحْمَةُ الله ِوَبَرَكَاتُه

        InsyaAllah..Bolehh…

        والله أعلم بالصواب
        Wallahu A’lam Bish Shawab

  47. Posted by roslina on 02/08/2013 at 12:49 am

    mohon izin untuk diamalkan.insyallah akan saya jadikan amalan harian.

    Reply

  48. Posted by manja mans on 15/08/2013 at 11:14 am

    salam saudara;gimana cara gunakan ayat ini unk jaga rumah/ladang agar terhindar dari orang/binatang/syaitan yang berniat jahat?dan izinkan sya mngamalkan ayat allah ini…

    Reply

    • بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ

      1. Tuliskan ayat ini pada 4 helai kertas.
      2. Sediakan 4 ketul ibu garam dan 4 biji botol kecil.
      3. Bacakan pada semua barangan tersebut;
      a. 7x Al-Fatihah
      b. 7x Ayatul Kursi
      c. 3 Qul, setiap satunya 3x.
      4. Masukkan setiap kertas dan ibu garam ke dalam botol berasingan dan ditiupkan sambil diniatkan apa yang dikehendaki.
      5. Tanamkan di setiap penjuru pagar rumah/ladang sambil berselawat 3x.

      والله أعلم بالصواب
      Wallahu A’lam Bish Shawab

      Reply

  49. Posted by Harsadi on 24/08/2013 at 4:10 pm

    Insya allah mohon izin untuk menggunakannya`Ustadz

    Reply

  50. Posted by LINDA on 30/09/2013 at 12:03 pm

    assalamualaikum.. saya mohon izin untuk mengamalkanya.

    Reply

  51. Posted by rokiah on 04/10/2013 at 11:04 pm

    Mohon izin untuk mengamalkan. Terima Kasih

    Reply

  52. Posted by Abdullah on 15/10/2013 at 11:12 am

    mohon untuk diamalkan :) :)

    Reply

  53. Posted by Sal on 17/10/2013 at 5:15 pm

    Salam Tuan,
    Mohon izin untuk diamalkan dan dikongsikan.

    Reply

  54. Posted by fiz on 13/11/2013 at 2:28 pm

    assalamualaikum,
    mohon copy & beramal dgn ilmu yg tuan kongsikan.
    jazakallah

    Reply

  55. Posted by Wan on 05/12/2013 at 2:01 am

    mohon diijazahkan , diamalkan.. :)

    Reply

  56. Posted by perindu syurga on 24/12/2013 at 2:18 pm

    salam.. kalau saya nak mudahkan untuk hajat saya untuk mendapt zuriat macam mana pula?

    Reply

  57. Posted by Lampu bilik on 11/02/2014 at 9:21 pm

    Assalamualaikum..sdr sy mnghadapi bbrapa mslh di skolah dan bersama rakan2 sy dan bersama guru bgaimna sy prlu amalkn

    Reply

  58. Posted by hambaAllah@yahoo.com on 15/02/2014 at 9:41 pm

    saya mohon untuk beramal dengan doa ini. :) terima kasih admin

    Reply

  59. Posted by Mahat isa on 18/08/2014 at 9:44 am

    Moron utk menamalkannya

    Reply

  60. Assalamualaikum. Mohon izinkan saya menghafal ayat bismillah 6 sebagai amalan harian saya. Insya allah saya akan cuba mengikut tajwid yg betul. Semoga kita semua dirahmati Allah swt. Terima kasih.

    Reply

  61. Posted by amir on 30/09/2014 at 10:51 pm

    assalamualaikum. sy memohon izin untuk mengamalkannya, minta dihalalkan yea

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,215 other followers

%d bloggers like this: