Khasiat Bismillah 5

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

.

“Bismillaahir rohmaanir rohiim, Bismillaahisy syafi, bismillaahil kaafi bismillaahil mu’aafi, Bismillaahil la-dzi laa ya-dhur-ru ma’as-mihi syai-un fil ardhi walaa fis-samaa’i wahuwas samii’ul aliim

.

Bismillah 5 adalah pendinding dan ayat penyembuh (syifa) segala penyakit serta amat bermanfaat dan amat baik dijadikan sebagai amalan seharian.

.

.

Fadhilat Bismillah 5

.

Kelebihan dan kebaikan ‘Bismillah 5’ adalah seperti berikut:

.

1. Menghalang jin dan syaitan

2. Terpelihara dari bahaya dan musuh

3. Penawar pelbagai racun dan bisa.

4. Penawar penyakit gila meroyan.

5. Melegakan bengkak dan benjol.

6. Penawar kepada penyakit bisa-bisa tulang

7. Mengubati penyakit bisa-bisa di dalam badan.

8. Penawar segala jenis racun, santau dan bisa binatang

9. Boleh digunakan untuk mengubati penyakit yang tidak diketahui puncanya.

.

.

Kaedah Merawat

.

  1. Letakkan tangan di tempat yang sakit.
  2. Baca ‘Bismillah 5’ ini sebanyak tujuh kali dengan hati yang ikhlas dan khusyuk.
  3. Hembuskan juga pada segelas air lalu diberi minum dan disapu di tempat yang berkenaan.
  4. Sapukan di tempat yang sakit ataupun disapukan ke satu badan.
  5. Sekiranya anggota yang sakit tidak boleh di sentuh dengan tangan kerana sakit atau sukar, bolehlah letakkan tangan di bahagian anggota lain dengan ikitikad bahawa anggota tersebut adalah angota yang sakit.
  6. Bagi kes kecemasan, boleh dibacakan terus ‘Bismillah 5’ sambil meletakkan tangan di tempat tersebut.
  7. Jika kepala anak benjol sebab terhantuk, baca ‘Bismillah 5’ ini sekali sambil tuamkan ais batu atau air suam di tempat sakit. InsyaAllah dapat melegakan.
  8. Bacalah selawat ke atas Nabi Muhamad  Sallallahu Alaihi Wasallam  dan ayat ini sertakan doa kepada Allah agar disembuhkan segala penyakit.

.

.

Amalan Bismillah 5 

.

  1. Ayat ‘Bismillah 5’ ini diletak sebagai doa dan boleh dibaca sebelum memakan atau minum ubat.
  2. Amalkan membaca ‘Bismillah 5’ kemudian baca ‘Bismillah 6’, sebanyak 33 kali setiap kali lepas solat.
  3. Sekiranya ‘Bismillah 5’ diamalkan secara istiqamah, ianya boleh menolak santau dalam makanan dan minuman.
  4. Bekas berisi makanan/minuman yang dihidangkan akan pecah dengan sendirinya jika dipegang  oleh pengamal ‘Bismillah 5’.
  5. Bacalah dengan yakin dan khusyuk dan hanya kepada Allah SWT sajalah kita bergantung harap.
.

‘Allah Maha Mengasihani dari segala-galanya dan Dia adalah sebaik-baik Pemelihara dan Maha Memberi Pertolongan.’

.

.

والله أعلم بالصواب

Wallahu A’lam Bish Shawab

 (Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar)

.

.

Artikel Berkaitan:

1.  Bismillah 3  (Klik Di Sini)

2.  Bismillah 4  (Klik Di Sini)

3.  Bismillah 5  (Klik Di Sini)

4.  Bismillah 6  (Klik Di Sini)

.

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ اللهُ وَبَرَكَاتُه

.

Posted by; shafiqolbu

.

About these ads

79 responses to this post.

  1. Posted by Mohd Shafee on 01/05/2012 at 3:36 pm

    Salam, tuan minta sanad wirid2
    diatas, Jazakallah.

    Reply

    • Salam..
      Doa yang sahih datang dari Hadith Nabi saw yang bermula dengan bismillah memang banyak. Kebanyakannya ayat Bismillah digunakan oleh para wali, ulama’ dan pengamal pengubatan Islam atau ‘AL-RUQYAH’(الرقية). Biasanya ia digunakan dalam amalan harian atau pun semasa mengubat pesakit.

      Rasulullah SAW bersabda,
      {وقد قال النبي صلى الله عليه وسلم : ( لا بأس بالرقي ما لم تكن شركاً ) .}
      “Perlihatkan kepadaku ruqyah kamu, dan tidak apa-apa melakukan ruqyah selama tidak ada unsur syirik” ( HR. Muslim )

      Reply

  2. Posted by iman on 06/07/2012 at 1:20 am

    mohon copy utk beramal

    Reply

    • اَلسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ الله ِوَبَرَكَاتُه

      Hadiahkan bacaan al-Fatihan dan doakanlah ana sentiasa beroleh kesejahteraan dan keredhaan Allah SWT…

      Daripada Abu Darda’ RA bahawa dia mendengar Nabi Muhammad SAW bersabda yang maksudnya : “Tidaklah berdoa seorang muslim terhadap saudaranya secara ghaib (tanpa diketahui oleh saudaranya itu) melainkan akan berkatalah para malaikat, engkau juga beroleh yang seumpama dengannya.” (Riwayat Muslim).

      Selamat beramal…

      Reply

      • Posted by abdul on 24/11/2012 at 11:47 pm

        Saya berterima kasej kerana dapat ilmu yang berguna ini.
        Mohon izin mengamalnya.terima kaseh.
        Semuga Allah memberi ganjaran pada tuan..AMEEN

  3. Posted by fendy on 29/08/2012 at 4:53 am

    Slm ustaz… Boleh x ustaz buat hanya ayat bismilah 5 tu saja tanpa background air terjun kat belakang tu… Sy takut trsalah baca… Maaf ya ustaz.. Tq.

    Reply

    • اَلسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ الله ِوَبَرَكَاتُه

      InsyaAllah akan diusahakan…

      Reply

  4. Posted by Alfianor on 21/09/2012 at 8:06 pm

    Saya minta izin untuk menyalin, dan saya sangat berterima kasih karena Anda telah berbagi ilmu. Semoga bermanfaat dan bisa saya amalkan.

    Reply

    • اَلسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ الله ِوَبَرَكَاتُه

      Berikanlah juga kredit pada Blog Shafiqolbu… Semoga beristiqomah mengamalkan ilmunya…

      والله أعلم بالصواب
      Wallahu A’lam Bish Shawab

      Reply

  5. Posted by siti nor on 24/09/2012 at 2:29 pm

    salam, emm bismillah 5 & 7 memang sama ya?

    Reply

    • اَلسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ الله ِوَبَرَكَاتُه

      Secara asasnya sama, cuma pada Bismillah 7 tu terdapat tambahan 2 ayat.

      Reply

  6. Posted by hafiz on 07/10/2012 at 3:09 pm

    Assalamualaikum ustaz.. saya meminta izin untuk menyalin. Terima kasih banyak2..

    Reply

    • وَعَلَيْكُمْ السَّلاَمُ وَرَحْمَةُ الله ِوَبَرَكَاتُه

      Jangan lupa beri kredit pada Blog Shafiqolbu…

      Abu Darda’ meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Setiap hamba Muslim yang mendoakan saudaranya pada ketika saudaranya itu tidak ada (tanpa pengetahuannya), maka malaikat akan berkata: “Semoga kamu juga mendapat seumpama (doa) itu.” (Hadis riwayat Muslim)

      والله أعلم بالصواب
      Wallahu A’lam Bish Shawab

      Reply

  7. hati-hati terjerumus ke dalam bi’dah
    hadits Abu Sa’id al-Khudri radhiyallahu ‘anhu, Bahwa Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam melarang untuk meniup di dalam air minum.” (HR.al-Tirmidzi no. 1887 dan beliau menyahihkannya)

    Dari Ibnu Abbas, “Sesungguhnya Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam melarang untuk bernafas atau meniup wadah air minum.” (HR. Al-Tirmidzi no. 1888 dan Abu Dawud no. 3728, dan hadits ini dishahihkan oleh Al-Albani)

    syukron

    Reply

    • اَلسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ الله ِوَبَرَكَاتُه

      Diharuskan meniup secara lalu saja ke dalam air sewaktu melakukan perawatan, yang dilarang adalah pada perbuatan bernafas di dalam gelas yang akan menyebabkan reaksi kimia berasid, sengaja mempermain2kan air minuman tersebut atau meniup ke dalam air minuman yang masih panas, kerana meniru perlakuan buruk syaitan yang bersifat terburu2, gelojoh dan tidak sabar..

      والله أعلم بالصواب

      Reply

  8. Posted by adif on 18/10/2012 at 8:19 pm

    Salam.. Err rasanya ada kesilapan pada bismillah…pada ‘rohiim’ pada ayat jawi.. Sepatutnya huruf ha berbaris bawah mati bertemu huruf ya… Kalau saya silap penerangan harap perbetulkan.. :-)

    Reply

    • وَعَلَيْكُمْ السَّلاَمُ وَرَحْمَةُ الله ِوَبَرَكَاتُه

      Tiada kesilapan.. ianya sekadar gaya tanda baca dalam penulisan. Yang pentingnya lihat pada tanda baris tersebut sama ada di atas Sabdu atau bawah Sabdu. Jika yang bertanda ‘kasrah’ (tanda baris bawah) di bawah huruf atau tanda sabdu, ianya dibaca bawah.

      Sebenarnya huruf ha tidak mati yang mati adalah huruf ya.

      والله أعلم بالصواب
      Wallahu A’lam Bish Shawab

      Reply

  9. Posted by Khairul on 20/10/2012 at 2:33 am

    Assalamualaikum sdr Shafi-Q,

    Jika org membacanya tak berapa arif hukum tajwid. Tapi dapat membaca ayat² bismillah-5 secara rumi. Tak salah utk minum air yg dibacakan dengan ayat² bismillah-5?

    Reply

    • وَعَلَيْكُمْ السَّلاَمُ وَرَحْمَةُ الله ِوَبَرَكَاتُه

      Diharuskan membaca sebegitu asalkan difahami apa yang dimaksudkan dalam ayat Bismillah 5 itu..

      والله أعلم بالصواب
      Wallahu A’lam Bish Shawab

      Reply

  10. Posted by shahrin on 28/10/2012 at 12:25 am

    minta izin untuk amal bismillah 5 ini.

    Reply

  11. Posted by noor on 05/11/2012 at 11:20 am

    izinkan saya copy untuk diamalkan oleh saya sekeluarga. terima kasih

    Reply

  12. Posted by hamba allah on 10/11/2012 at 2:20 pm

    Salam. minta izin sy nak amalkan.

    Reply

  13. Posted by Fuad bin ahmad on 23/11/2012 at 7:47 am

    Assaallamualaikum,

    ustaz, saya ada copy dan paste untuk nota sendiri bagi tujuan rujukan dan iinsyaallah berhasart untuk mengamalkan sbg wirid ibadaah. Maka saya mohon izin beramal dengan amalan2 bismillah ini. mudah2an dipanjangkaan amal soleh warisan baginda saw ini dan menjadi amal soleh buat ustaz dan saya, serta semoga kita sama2 dilimpahkan keberkatan dan hikmah disisi ALlah dan Rasul. amin.

    Reply

    • وَعَلَيْكُمْ السَّلاَمُ وَرَحْمَةُ الله ِوَبَرَكَاتُه

      Amiiin… Jazaakillaahu Khairan Katsiran.

      Semoga beristiqomah dalam beramal… Kongsi dan khabarkanlah juga pada sahabat2 lain mengenai Blog Shafiqolbu ini…

      Reply

  14. Posted by ina on 23/11/2012 at 12:56 pm

    Assalamualaikum..minta izin untuk saya copy semua artikel2 dlm blog ni utk diamalkan.terima kasih

    Reply

    • وَعَلَيْكُمْ السَّلاَمُ وَرَحْمَةُ الله ِوَبَرَكَاتُه

      Jika untuk kegunaan sendiri dibenarkan tapi jika selainnya… Ina berikan backlink / kredit pada Blog Shafiqolbu…

      Reply

  15. mohon copy dan beramal

    Reply

  16. bismillah hikmat se bharpur hay… WE SHOULD RECITE BISMILLAH 100 TIMES DAILY… http://www.siratulhaq.com/bycott-israel-products/

    Reply

  17. AsSalam,mohon share.

    Reply

  18. Assalammualaikum wbt, ustaz..sy mohon izin untuk copy dan paste serta untuk di amalkan oleh keluarga dan sahabat2.

    Reply

  19. Posted by Amsyar on 17/12/2012 at 3:14 pm

    Salam ustaz,

    Kalau kita beramal dgn ayat2 ni adakah ianya akan memberi kemudaratan sekiranya tiba2 kita berhenti dari mengamalnya.

    Reply

  20. Posted by syafiz on 22/12/2012 at 11:03 pm

    tuan, sy minta izin nak share ya

    Reply

  21. Posted by azimah on 10/01/2013 at 4:05 pm

    salam ustaz.. saya minta izin untuk copy and paste serta untuk diamalkan,,.

    Reply

  22. Posted by khairi on 31/01/2013 at 1:08 pm

    Assalam ustaz, minta izin untuk amalkan doa ini..

    Reply

  23. Posted by hafidzi on 03/02/2013 at 11:48 am

    Assalamualaikum..ustaz minta kebenaran menyalin doa…

    Reply

  24. Posted by Anto on 26/02/2013 at 3:22 pm

    Assalam ustaz, minta izin untuk amalkan doa ini..

    Reply

  25. Posted by SARIANTO on 26/02/2013 at 3:26 pm

    Assalammualaikum wbt, ustaz..sy mohon izin untuk copy dan paste serta untuk di amalkan

    Reply

  26. Posted by Halim Roy on 07/03/2013 at 6:19 pm

    minta izin copy ilmu dari blog ini utk beramal
    terima kasih

    Reply

  27. Posted by yann82 on 08/03/2013 at 5:30 am

    thank for sharing…

    Reply

  28. Posted by izan on 08/03/2013 at 10:36 am

    Assalamualaikum wbt, saya mohon izin untuk copy dan paste untuk diamal dan share pada rakan2 saya. terima kasih.

    Reply

  29. Posted by ieka on 24/03/2013 at 10:44 pm

    salam ustaz…saya mohon amalkan ayat ini..semoga dihalalkan….

    Reply

  30. Posted by azhar yaacob on 26/03/2013 at 3:32 am

    Salam Tuan.. saya mohon untuk amalkan ayat ini untk diri saya dan keluarga saya. Wassalam.

    Reply

  31. Posted by kamil on 29/03/2013 at 9:35 pm

    salam,mohon izin amalkan semua ilmu yang tuan ajarkan…terima kasih.

    Reply

  32. Posted by Luqman on 06/04/2013 at 9:44 am

    salam….kenapa saya lihat bismillah 5 di website lain tidak sama????

    Reply

  33. Posted by mdli on 06/04/2013 at 8:58 pm

    Terima kasih kerana sudi ilmu minta di izinkan diguna dan di amal ilmu yg ada dlm blog ini.

    Reply

  34. qobiltu saya mohon izin untuk menggunakannya…………
    wassalam

    Reply

  35. Posted by Maisri on 24/04/2013 at 10:29 am

    Salam, saya mohon share,moga mendapat keberkatan dari Allah,segala usaha yg tuan lakukan utk kebaikan semua

    Reply

  36. Posted by Shafiq habibullah on 03/05/2013 at 3:42 pm

    Assalamualaikum tuan, mohon ijazah utk bismillah 5 dan bismillah 7.

    Reply

  37. Posted by mohd razali b. majid on 05/06/2013 at 2:18 pm

    Assalamualaikum tuan, mohon ijazah utk bismillah 4,5 dan bismillah .
    Reply

    Reply

  38. Posted by parit taiko on 06/06/2013 at 7:51 am

    mohon copy

    Reply

  39. Posted by opie on 07/06/2013 at 1:56 am

    mohon izin ilmu

    Reply

  40. Posted by ahmadtarmizi on 11/06/2013 at 12:07 am

    mohon izi tuk copas dan mengamalkan,moga berkah

    Reply

  41. Posted by Wowo on 23/06/2013 at 12:48 am

    Assalaamu ‘alaikum warohmatullahi wabarokatuh.

    Reply

  42. assalamualaikum ..
    mohon share …

    Reply

  43. minta izin copy juga

    Reply

  44. Posted by myhits2ulist on 28/06/2013 at 1:54 pm

    Salam. Ingin kepastian untuk ayat ke-4 seperti di bawah. Ada rujukan huruf mim baris atas. Mohon kepastian yg mana satu tepat. terima kasih.

    bismillaahil mu’aafi

    Reply

    • وَعَلَيْكُمْ السَّلاَمُ وَرَحْمَةُ الله ِوَبَرَكَاتُه

      . بِسْمِ اللهِ الْمُعَافِى

      والله أعلم بالصواب
      Wallahu A’lam Bish Shawab

      Reply

  45. Posted by Sejati on 07/07/2013 at 11:47 pm

    Saya juga mengamalkan doa ini.Dengan Berkatnya alhamdulillah di permudahkan urusan mencari rezki.

    Reply

  46. Posted by faizal on 16/07/2013 at 4:09 am

    assalamuaikum, minta izin amalannya

    Reply

  47. Posted by ISMA EIS on 21/07/2013 at 1:46 am

    Assalamualaikum tuan, mohon ijazah utk bismillah 5 dan bismillah 7.

    Reply

  48. Posted by jaafar md yusof on 26/07/2013 at 10:50 pm

    aassalamualaikum..saya keliru ustaz,ada ulasan dari tok guru lain,katanya ..kafiat2 ini semuanya rekaan pengamal…sila beri ulasan…tk

    Reply

  49. السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ ..sye nk kn pendpt dn berharap ape yg sye lakukan ini dilindungi ALLAH..sye ingin berpisah dgn teman lelaki sye dan sye takot akan ugutan nya terhadap sye..boleh kah sye mngamalkan ayat2 dr alquran supaya mnutup hati nya terhadap sye..

    Reply

    • وَعَلَيْكُمْ السَّلاَمُ وَرَحْمَةُ الله ِوَبَرَكَاتُه

      InsyaAllah..Bolehh…

      والله أعلم بالصواب
      Wallahu A’lam Bish Shawab

      Reply

  50. Posted by Harsadi on 13/08/2013 at 10:29 pm

    Sy mohon. Izin sama ustadz untuk mengamalkannya

    Reply

  51. Posted by AZRUL EFFENDY ABDULLAH on 15/08/2013 at 1:20 pm

    Assalamualaikum tuan, jika hendak mengamalkan ayat Bismillah ini perlu kah berijazah..jika perlu saya mohon izin/ijazah dr tuan utk mengamalkan Bismillah 3/4/5/6/7/9 dan apa2 yg ilmu yg bmanfaat di dlmblog tuan ini, terima kasih..

    Reply

    • Posted by Jaafar md yusof on 16/08/2013 at 8:28 pm

      salam…tuan,kalau kita ni orang2 biasa yg hannya sembahyang 5 waktu dan puasa dibln ramadahan…susah Tuhan nak tolong…mengamalkan doa2 ni mesti ada tahap takwa seseorang terhadap Allah barulah Tuhan perkenankan…bkn semudah itu Tuhan nak bagi pekenan…lebih jelas lg Tuhan lebih hampir dgn hambanya yg ikhlas dan tinggi darjat taqwanya…kalau kita hanya setakat hamba2nya yg biasa payahlah…

      2013/8/15 Shafiqolbu

      > ** > AZRUL EFFENDY ABDULLAH commented: “Assalamualaikum tuan, jika hendak > mengamalkan ayat Bismillah ini perlu kah berijazah..jika perlu saya mohon > izin/ijazah dr tuan utk mengamalkan Bismillah 3/4/5/6/7/9 dan apa2 yg ilmu > yg bmanfaat di dlmblog tuan ini, terima kasih..” >

      Reply

      • Posted by AZRUL EFFENDY ABDULLAH on 18/08/2013 at 6:47 pm

        Waalaikumussalam..bkn kah mengingati Allah itu besar pahalanya..sy faham maksud ayat tuan tu..jikalau perlu kn keikhlasan hati jd xperlu timbul soal Allah perkenan atau tidak..itu hakNya, lagipn bknnya kita mengamalkn ayat ini semata2 ingin mendapatkn hajat atau klebihan seperti mana tertulis..itu semua hak Allah sama ada Dia nk tolong atau tidak, x boleh la kita mengamalkan semata2 nk dptkn hajat tu semua tiadalah keikhlasan disitu,tetapi utk mndapatkn pahala disisi Allah bkn kah bagus jika di amalkn, sperti zikir juga, Inshaa Allah akn turunnya prtolongan jika diamalkn seikhlas hati, Allah tidak pernah mlupakan hambaNya jika hambaNya sentiasa ingat kepada Dia..klebihan2 ayat ni Wallahualam..hanya Allah sahaja yg tahu..skadar pandangan sy saja, tiada niat mmbantah tuan pn..tuan ade alasan tersendiri..

  52. Posted by ingin tahu on 06/09/2013 at 8:09 pm

    assalammualaikum..saya ingin bertanya baru-baru ini saya telah difitnah..sahabat saya memfitnah bahawa saya telah menyihirnya sedangkan saya tidak pernah melakukan perkara tersebut..akibatnya saya telah dipulau oleh rakan-rakan sejawat dan yang lebih menakutkan saya ialah saya kerap bermimpi menyusukan bayi..bermimpi tandas..apakah maknanya itu?walau bagaimanapun saya telah mengamalkan bismillah7 dan membaca ayat ke9 dari surah yassin..kesannya ialah baru-baru ini saya telah bermimpi kubur lama(bayi)..semenjak dari itu saya tidak lagi bermimpi menyusukan bayi..apakah maknaya itu?bantulah saya…

    Reply

  53. Posted by Abdullah on 15/10/2013 at 10:58 am

    izinkan untuk diamalkan :) :)

    Reply

  54. Assalamu Alaikum Ustadz, Mohon izin saya untuk mengambil, mengamalkan, & menyalinnya semoga bermanfaat buat sya dan Ustadz……….sebelumnya saya ucapkan terimah kasih……………..

    Reply

  55. aslkm ustaz…mohon izin untuk mengamalkan bismillah 5 ini..trm ksh…alhamdulillah.

    Reply

  56. Posted by Fendi on 15/08/2014 at 12:19 am

    assalamualaikum ustaz .. saya mohon di ijazahkan ayat Bismillah 7 dan Bismillah 5 kepada saya ustaz untuk diamalkan sebaik mungkin…. terima kasih

    Reply

  57. Posted by amzu on 02/10/2014 at 11:17 pm

    salam ustaz…mohon untuk beramal dengan ayat ini…..

    Reply

  58. Posted by khairul on 28/10/2014 at 8:29 am

    Terima kasih ustaz. Saya buat salinan untuk diamalkan oleh ahli keluarga.

    Reply

  59. Posted by shima on 29/10/2014 at 10:43 am

    As salam Ustaz Minta izin untuk copy dan beramal dengan ayat ini…terima kasih

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,273 other followers

%d bloggers like this: