Puasa Pada Hari Putih

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

.

Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam kerap berpuasa pada hari Isnin dan Khamis, kadang-kadang tiga hari setiap bulan, khasnya hari-hari putih bulan Qamariah dan ada kalanya Baginda Sallallahu Alaihi Wasallam berpuasa sehari dan berbuka sehari, sepertimana puasa yang sering dilakukan oleh Nabi Allah Daud AS.

.

Hari-hari Putih adalah hari ke 13,14 dan 15 di dalam Taqwim Islam (Qamariah).  Hari-hari tersebut dinamakan sebagaiأيام البيض (hari-hari putih) kerana pada ketiga-tiga malam tersebut bulan sedang mengambang penuh dan kelihatan cerah menyinari dan menerangi alam semesta.

.

Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam pernah berpesan kepada Abu Zarr r.a.; “Wahai Abu Zarr! Apabila kamu berpuasa tiga hari dari setiap bulan, maka berpuasalah pada hari ke 13, 14 dan 15.”  (Riwayat Imam at-Tirmizi)

.

Puasa sunat tiga hari setiap pertengahan bulan Hijrah, menyamai puasa setahun sebagaimana hadis riwayat daripada Abdullah bin Amr r.a., Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda: “Berpuasalah pada setiap bulan sebanyak tiga hari, maka ganjarannya adalah puasa setahun.”  (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

.

Diriwayatkan juga dari Qatadah bin Milhan r.a. yang menceritakan; “Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam memerintahkan kami supaya berpuasa pada hari-hari putih iaitu hari ke 13, 14 dan 15 dimana Baginda Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda; ‘Berpuasa pada ketiga-tiga hari itu seumpama berpuasa sepanjang masa.” (Riwayat Imam Abu Daud).

.

Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam menyuruh umatnya berpuasa pada hari-hari putih adalah kerana dapat memberi ketenangan pada minda, menjadikannya lebih stabil dan tenang, mengatur perilaku manusia dan membentuk akhlak yang mulia.

.

Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda: “Di syurga ada ruangan yang bahagian luarnya dapat dilihat daripada dalam dan bahagian dalamnya dapat dilihat dari luar, untuk mereka yang berkata baik, memberi makan, selalu berpuasa dan solat ketika orang lain tidur.”  (Hadis riwayat at-Tirmizi).

.

.

والله أعلم بالصواب

Wallahu A’lam Bish Shawab

(Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar)

.

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ اللهُ وَبَرَكَاتُه

.

Posted by; shafiqolbu

.

3 responses to this post.

 1. Posted by aini on 24/09/2012 at 10:17 am

  sy suka dengan blog ni.. banyak ilmu yang dapat dipelajari.. =)

  Reply

  • اَلسَّلاَمُ عَلَيْكَمْ وَرَحْمَةُ الله ِوَبَرَكَاتُه

   Selamat berkunjung ke Blog Shafiqolbu, semoga dimanfaatkan ilmunya…

   Reply

 2. Posted by Mazura on 15/12/2012 at 3:47 pm

  Alhamdulillah,kita sama-sama boleh berkongsi ilmu

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: